Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr Can’t view this newsletter? View it online
  
Monthly Newsletter
July 2021
  
  
  
  

 Η ενεργειακή μετάβαση και οι προκλήσεις εν μέσω πανδημίας για την ενέργεια | Συνέντευξη των Σ. Παπαευθυμίου και Κ. Ανδριοσόπουλου στο energypress

Οι αλλαγές στον ενεργειακό τομέα είναι έντονες και γίνονται αισθητές σε όλο το εύρος του κλάδου, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για σωστή πληροφόρηση και γρήγορα αντανακλαστικά από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Με αφορμή την έκδοση της Ενεργειακής Βίβλου για το έτος 2021 (Greek Energy Market Report 2021) από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) και την Εθνική Τράπεζα, ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ, καθ. Σπύρος Παπαευθυμίου, και ο συντονιστής της έκδοσης, καθ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, μίλησαν στο energypress για τις τρέχουσες εξελίξεις και το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνουν χώρα.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.

  

Κύρια Ενεργειακά Νέα

ΔΕΣΦΑ και Όμιλος Χρηματιστηρίου Ενέργειας: Στον δρόμο για τη δημιουργία Πλατφόρμας Συναλλαγών φυσικού αερίου

Η δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου, καθώς και η spot ελληνική αγορά φυσικού αερίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαδικτυακού workshop που διοργανώθηκε από κοινού από τον ΔΕΣΦΑ και τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ & EnExClear), υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, με τίτλο “Hellenic Natural Gas Market Joint Workshop on Natural Gas Trading Platform”.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν το προτεινόμενο πλαίσιο και οι βασικές έννοιες της Νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις για Εξισορρόπηση, Εμπορία (Trading) & Εκκαθάριση στην Ελληνική Αγορά Φυσικού Αερίου. Η Πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το επόμενο φθινόπωρο και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.

Εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αντιπρόεδρος Α’ της ΡΑΕ, ο οποίος σχολίασε: «Το έργο προσφέρει πολλά, τακτικά και στρατηγικά οφέλη στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας και στην Ελλάδα, γενικότερα. Προκειμένου να καρπωθούμε τα προαναφερθέντα οφέλη, υπάρχουν βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως: Ενίσχυση παροχής ρευστότητας, επιλέξιμος ειδικός διαπραγματευτής / πάροχος ρευστότητας, δημοπρασίες μαζί με συνεχείς συναλλαγές, διασυνδέσεις με άλλες χώρες και πλατφόρμες συναλλαγών. Προς τον σκοπό αυτό, η ΡΑΕ θα υποστηρίξει πλήρως την υλοποίηση του έργου, καθώς πιστεύουμε απόλυτα στην επιτυχία και τα οφέλη του. Η ΡΑΕ θα εργαστεί για μια αποτελεσματική εποπτεία και παρακολούθηση της αγοράς σε ένα αρκετά χαμηλά ρυθμιζόμενο περιβάλλον».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο CEO του Ελληνικού Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), Καθ. Γιώργος Ιωάννου, δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της Ε.Ε. και της Ελλάδας, η δημιουργία της Πλατφόρμας Συναλλαγών Φυσικού Αερίου αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς και ένα ορόσημο το οποίο είμαστε περήφανοι που πετύχαμε σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα διευρύνει τη spot αγορά μας και θα ανοίξει την πόρτα για νέες διασυνδέσεις και ευκαιρίες συναλλαγών, οι οποίες θα ωφελήσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά μας. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την πλατφόρμα φέτος και να τη δούμε να αναπτύσσεται περαιτέρω».

Η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου λόγου της, σημείωσε: «Σήμερα, μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να παρέχουμε το εργαλείο διαπραγμάτευσης που απαιτείται για τη δημιουργία μιας άμεσης αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτό το εργαλείο, ο ΔΕΣΦΑ θα μπορεί να παρέχει στους χρήστες του περισσότερες επιλογές για τη βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα και την επέκτασή τους διασυνοριακά, με οικονομικά αποδοτικό, διαφανή και χωρίς διακρίσεις τρόπο. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, προσμένουμε να δούμε τη μελλοντική επέκταση των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας και στη νέα αγορά αερίων».

Αύξηση τζίρου και κερδών για τον όμιλο Μυτιληναίου

Τα αποτελέσματα για το α΄ εξάμηνο ανακοίνωσε ο Όμιλος Μυτιληναίος.

Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €77 εκατ.,  αυξημένα κατά +11% σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2020, ενώ αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one-off) η αύξηση των καθαρών κερδών θα ανέρχονταν σε +51% στα €81 εκατ., έναντι €53 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2020. O Κύκλος Εργασιών και τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €994 εκατ. και €156 εκατ. αντίστοιχα για το Α΄ εξάμηνο του 2021, επίσης αυξημένα κατά 7%. Αντίστοιχα με τα καθαρά κέρδη, αν εξαιρεθούν οι επιδράσεις των μη επαναλαμβανόμενων παραγόντων (one off) η αύξηση του EBITDA θα ανέρχονταν σε +29% στα €161 εκατ. έναντι €125 εκατ. το Α’ εξάμηνο του 2020.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €652 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να διαμορφώνεται στο 2,00, παρά τις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Αύξηση σε νέες συνδέσεις και επενδύσεις, μείωση στα τιμολόγια

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενέκρινε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η διείσδυση του φυσικού αερίου συνεχίστηκε και κατά το α΄ εξάμηνο του 2021 ξεπερνώντας το 64% του πληθυσμού στις περιοχές της Αδείας, καθώς σημειώθηκε δυναμική ανάπτυξη της αγοράς με την υπογραφή 9.970 νέων συμβάσεων σύνδεσης, αυξημένων κατά 20,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Σημαντική ήταν η αύξηση στους διανεμηθέντες όγκους φυσικού αερίου, οι οποίοι ανήλθαν σε 313,2 εκατ. Nm3, αυξημένοι κατά 12,7% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα της διεύρυνσης της καταναλωτικής βάσης και της σύνδεσης μεγάλων καταναλωτών και ενεργοβόρων βιομηχανιών.

ΕΒΙΚΕΝ: Υπέρ του Μηχανισμού Στρατηγικής Εφεδρείας

Υπέρ της εξασφάλισης στρατηγικής εφεδρείας που θα καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της απόσυρσης του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων τάσσεται η ΕΒΙΚΕΝ (βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας) η οποία διαφωνεί, ωστόσο, με την υιοθέτηση μόνιμου μηχανισμού εξασφάλισης ισχύος.

"Είναι προφανές ότι τυχόν απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέσα στο 2021, θα δημιουργήσει de facto πρόβλημα επάρκειας ισχύος στο σύστημα, ιδιαίτερα στους μήνες αιχμής έως ότου τεθεί σε λειτουργία η νέα υπό κατασκευή μονάδα συνδυασμένου κύκλου ή/και η Πτολεμαΐδα 5. Συμφωνούμε απόλυτα ότι είναι αδήριτη ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας, στον οποίο θα είναι δυνατή η ισότιμη συμμετοχή της Ζήτησης με όρους που προσιδιάζουν στα τεχνικά χαρακτηριστικά της", αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ΡΑΕ για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Προσθέτει ωστόσο ότι το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μείγμα το 2030 θα είναι 33% σε σύγκριση με 37% το 2021, το οποίο καταλήγει στα ίδια απόλυτα επίπεδα παραγωγής από μονάδες φ.α, εάν λάβουμε υπόψη την αύξηση του φορτίου. "Καθώς δεν αναμένεται μείωση της παραγωγής από μονάδες φυσικού αερίου με ορίζοντα το 2030, δεν προκύπτει απαραίτητα μείωση των εσόδων από τις αγορές στις οποίες συμμετέχουν", αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ.

Motor Oil: Αναπτύσσεται το «έξυπνο» διυλιστήριο με νέα πλατφόρμα

H Motor Oil στο πλαίσιο του Ψηφιακού Στρατηγικού σχεδιασμού «Digital Refinery» εκσυγχρονίζει και ενισχύει τις εγκαταστάσεις της, υιοθετώντας λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για τους εξοπλισμούς του Διυλιστηρίου (Artificial Intelligence for Predictive Maintenance).

Μέσω ανάλυσης real-time δεδομένων παράγονται προβλέψεις (Machine Learning)  σχετικά με τη λειτουργία των εξοπλισμών επιτρέποντας την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων. Η λύση επιτρέπει την πρόβλεψη με ακρίβεια πάνω από 77 % σε πιθανά μη φυσιολογικά συμβάντα από 20 έως 120 ώρες πριν την εκδήλωσή τους. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται αύξηση του χρόνου ζωής των εξοπλισμών και μείωση του κόστους συντήρησής τους.

Η λύση αναπτύχθηκε στην πλατφόρμα SAP Business Technology Platform/SAP HANA Cloud . Η επιτυχία του όλου έργου επισφραγίστηκε με την υιοθέτηση της λύσης  ως σημείο αναφοράς (Reference case) από την SAP AG, επιβράβευση που αποτελεί μία από τις μέγιστες διακρίσεις στο SAP ecosystem. 

Το 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ απέκτησε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ (ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. & ΗΡΩΝ ΙΙ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.) κατέληξε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους Ομίλους ENGIE και Qatar Petroleum.

Μέχρι σήμερα η μονάδα ΗΡΩΝ Ι και η δραστηριότητα της προμήθειας ρεύματος ανήκε 50% στον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κατά 50% στην ENGIE. Η μονάδα ΗΡΩΝ ΙΙ ανήκε κατά 50% στην ENGIE, κατά 25% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 25% στην Qatar Petroleum.

Μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, το σύνολο των μεριδίων περνάει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οριστικοποίηση της συμφωνίας τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων Αρχών.

  

Παρουσιάστηκε η νέα έκδοση της Ενεργειακής Βίβλου για το 2021

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) παρουσίασε την έκδοση Greek Energy Market Report 2021, η οποία εκπονήθηκε με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

Η παρουσίαση έγινε σε κλειστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου 2021 στην οποία παρευρέθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής, Βασίλης Καραμούζης, και ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Συντονιστής του έργου εκπόνησης της μελέτης, Κώστας Ανδριοσόπουλος.

Αποκλειστικά για τα μέλη της ΗΑΕΕ, η έκδοση του 2021 είναι διαθέσιμη από τώρα, πριν την επίσημη παρουσίασή της κατά τη διάρκεια του 6ου Συμποσίου Ενεργειακής Μετάβασης, που θα διοργανωθεί στο Theoxenia Palace Hotel, από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου 2021.

Για περισσότερες λεπτομέρειες από την εκδήλωση, επισκεφθείτε το site εδώ.

  

Το διεθνές Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά

Το 6ο διεθνές Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ με τίτλο “Looking Ahead with Optimism, Beyond the Covid Era”, θα διεξαχθεί στο Theoxenia Palace Hotel στην Κηφισιά από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου 2021.

Για ακόμη μία χρονιά, το ετήσιο Συμπόσιο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανοικτού διαλόγου, όπου εκπρόσωποι της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα θα ανταλλάξουν απόψεις για κρίσιμα ενεργειακά θέματα.

Δεδομένων των συνθηκών του 2020, το Συμπόσιο θα επικεντρωθεί αναπόφευκτα στις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 και τις συνέπειες που επέφερε στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Παρά την απότομη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών πέρυσι, λόγω της ύφεσης των οικονομικών δραστηριοτήτων, απαιτούνται ακόμη τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μιας οικονομίας με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν αποφασιστικές δράσεις και να εφαρμόσουν διαρθρωτικά μέτρα για να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να ανοίξουν το δρόμο προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Συν τοις άλλοις, οι λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας ταχεία ανταπόκριση στην πανδημία και οικοδομώντας πιο ανθεκτικά ενεργειακά συστήματα. Τα θέματα αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, θα εξεταστούν λεπτομερώς κατά τη διάρκεια των συνεδριών του Συμποσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζουμε και την υποβολή ακαδημαϊκών άρθρων που θα παρουσιαστούν σε παράλληλες ακαδημαϊκές συνεδρίες. Για περισσότερες πληροφορίες για τη λίστα των θεματικών, αλλά και τα κόστη εγγραφής επισκεφθείτε το site της ΗΑΕΕ εδώ.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των ομιλητών, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα διαδικτυακής παρουσίας. Αντίθετα, όλες οι παρουσιάσεις ακαδημαϊκών άρθρων θα γίνουν ψηφιακά. Τόσο η ολομέλεια όσο και οι παράλληλες ακαδημαϊκές συνεδρίες θα μεταδοθούν ζωντανά.

Επισκεφθείτε το site της ΗΑΕΕ για επερχόμενες ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα, τις θεματικές και τους επιβεβαιωμένους ομιλητές.

  

To 5ο Southeast Europe Energy Forum το Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας, για 5η διαδοχική χρονιά, διοργανώνουν σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και τη στρατηγική υποστήριξη του Atlantic Council και του U.S. Chamber of Commerce, το 5ο Southeast Europe Energy Forum, την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021, στο ξενοδοχείο ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη. Το Forum, το οποίο αποτελεί θεσμό στον κλάδο της Ενέργειας, θα διεξαχθεί, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, μια ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σε υβριδική μορφή.

Ο ενεργειακός τομέας, σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον εξαιτίας και της πανδημικής κρίσης χαράσσει τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει δημιουργούν ένα εντελώς νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Από την πλευρά της η Ελλάδα, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή εκμεταλλευόμενη το γεωγραφικό της πλεονέκτημα, ενώ μέσω το Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης ßέχει θέσει ως προτεραιότητα την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, μέσα από τη συμμετοχή εξεχουσών θεσμικών και επιχειρηματικών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, θα αναδειχθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα που συνδέονται με την επενδυτική προοπτική και διασύνδεση των περιφερειακών αγορών στην ΝΑ Ευρώπη, ο ρόλος των ΗΠΑ στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής καθώς επίσης η αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, ως παράμετρος διαρκούς και βιώσιμης ανάπτυξης.

Πληροφορίες για το Συνέδριο μπορείτε να αντλήσετε από εδώ.

  
  

News of the Energy Industry

DESFA and EnExGroup: On the way to creating a gas Trading Platform

The creation of a gas trading platform and a Greek spot gas market were at the center of the online workshop organized jointly by DESFA and EnExGroup (HEnEx & EnExClear), under the auspices of RAE, on Monday, July 12, 2021, titled "Hellenic Natural Gas Market Joint Workshop on Natural Gas Trading Platform".

More precisely, the proposed framework and underlying concepts of the new Trading Platform, as well as the new Balancing, Trading & Clearing arrangements in the Hellenic Natural Gas Market were presented during the event. The Platform is expected to start operating next autumn and will allow anonymous gas trading to the benefit of all market stakeholders.

An opening statement was made by Dr. Dimitrios Psychogyios, Associate Professor at the University of Piraeus, First Vice President of RAE, who commented: “The project offers numerous, tactical and strategic, benefits to the Greek Energy Market and to Greece in general. In way to enjoy the aforementioned benefits, there are steps that must be implemented and challenges to be faced, such as: Enhancing liquidity provision, eligible market maker/liquidity provider, auctions along with continuous trading, interconnections with other countries and trading platforms. Toward this end, RAE will fully support the implementation of the project as we totally believe in its success and its benefits and RAE will work toward an effective market inspection and monitoring under a fairly low regulated environment.”

During his opening statement, the CEO of the Hellenic Energy Exchange (HEnEx), Prof. George Ioannou, stated: “In the context of the energy transition of the EU and Greece, the establishment of the Natural Gas Trading Platform is a very important development and milestone we are proud to have reached in collaboration with DESFA. This platform will broaden our spot market and open the door for new interconnections and trading opportunities, which will benefit our market participants. We are very much looking forward to launching the platform this year and to see it grow further.”

Maria Rita Galli, CEO of DESFA, during her opening statement, noted: “Today, along with HEnEx, we take a major step forward in providing the trading tool that is required to complete the picture and thus to establish a spot market for gas in Greece. Thanks to this tool, DESFA will be able to provide to its users more options to optimize their business in Greece and expand them cross-border, in a cost efficient transparent and non-discriminatory way. Furthermore, in the context of the decarbonization process, we are eager to see future expansion of HEnEx activities in the new gases market.”

Higher earnings for Mytilineos Group in H1

MYTILINEOS announced the financial results of the first half of 2021.

Net Profit after minority interests stood at €77 million, increased by 11% compared to the first half of 2020, while excluding the effects of non-recurring items (one off) the increase in net profits would amount to +51% at €81 million compared to €53 million in the first half of 2020.

Turnover and EBITDA reached €994 million and €156 million respectively, for the first half of 2021, both increased by 7%. Similarly, by adjusting for non-recurring items (one off), the increase of EBITDA would amount to +29% at €161 million compared to €125 million in the first half of 2020.

Net Debt stood at €652 million, with the Leverage Ratio (Net Debt / EBITDA) at 00, despite the Company’s ongoing investment program, which is in full deployment.

EDA THESS: Increased new connections and investments in H1 2021

The Board of Directors of EDA THESS approved the results of the first half of 2021.

In particular, natural gas penetration continued in the first half of 2021, exceeding 64% of the population in the Licensed areas, as a dynamic growth of the market was recorded with the signing of 9,970 new connection contracts, increased by 20.2% compared to the corresponding period of 2020.

The increase in the natural gas distributed volumes was significant, as it amounted to 313.2 million Nm3, increased by 12.7% compared to the first half of 2020, driven by the expansion of the consumer base and the connection of large consumers and energy-intensive industries.

EVIKEN in favour of a strategic reserve mechanism

EVIKEN, the Association of Industrial Energy Consumers, has expressed support for the establishment of a strategic reserve mechanism but opposes a Capacity Remuneration Mechanism (CRM).

There is no immediate need for a CRM as current remuneration available to natural gas-fueled power stations through the balancing market ensures their profitability, EVIKEN members supported.

Both mechanisms have been included in the Market Reform Plan shaped by the government.

EVIKEN has rejected a related study’s findings contending that natural gas-fueled power stations are currently incurring losses.

The industrial energy consumers group called for measures that would transform the market so that it can operate at standards set by other European markets before talks can begin to seek additional remuneration for energy producers.

Motor Oil: “Smart” refinery with artificial intelligence solutions

Within the framework of the Digital Strategic design “Digital Refinery” Motor Oil modernizes and strengthens its facilities, adopting Artificial Intelligence solutions for the Refinery equipment (Artificial Intelligence for Predictive Maintenance).

Through real-time data analysis, predictions (Machine Learning) are generated regarding the operation of the equipment, allowing the timely treatment of possible problems. The solution allows the prediction with more than 77% accuracy of possible abnormal events from 20 to 120 hours before their occurrence. In this way it is expected to increase the life of the equipment and reduce their maintenance costs.

The solution was developed on the SAP Business Technology Platform / SAP HANA Cloud. The success of the whole project was sealed with the adoption of the solution as a reference point (Reference case) by SAP AG, an award that is one of the greatest distinctions in the SAP ecosystem.

GEK TERNA SA: Agreement for the acquisition of 100% of the shares of HERON Group

GEK TERNA reached an agreement with ENGIE and Qatar Petroleum for the acquisition of 100% of the shares of HERON Group (HERON ENERGY SA & HERON II VIOTIA SA).

The finalization of the agreement is subject to the approval of the competent authorities.

HERON SA was founded by GEK TERNA 20 years ago and was the first private company to invest in and operate a gas-fired power plant (ΗΕRON I) in Greece, in 2004. Today, it owns two gas-fired power plants in the area of Viotia (HERON I and HERON II), whose total capacity is approximately 600 MW. It is worth noting that GEK TERNA participates in the development of another gas-fired plant in Komotini, with a capacity of 877 MW, thus forming a portfolio of gas-fired units with a total power of 1.5 GW.

  

The new edition “Greek Energy Market Report 2021” was presented in a closed event

For third consecutive year the Hellenic Association for Energy Economics (HAEE) is proud to present the Greek Energy Market Report 2021, powered by the National Bank of Greece.

The Report was launched during a closed event held on 13 July 2021, with the presence of the Minister of Environment and Energy, Konstantinos Skrekas, the CEO of NBG, Pavlos Mylonas, the General Manager of Corporate and Investment Banking of NBG, Vassilis Karamouzis, and the Professor of Energy Economics and Project Coordinator of the Report, Kostas Andriosopoulos.

The new edition is now available exclusively to HAEE Members, prior to its official presentation during the 6th HAEE Energy Transition Symposium, scheduled to take place at Theoxenia Palace Hotel, from 28 September to 1 October 2021.

Read more on the event here.

  

The 6th edition of HAEE Energy Transition Symposium

The Hellenic Association for Energy Economics is organising the 6th Energy Transition Symposium “Looking Ahead with Optimism, Beyond the Covid Era”, from Tuesday, 28 September to Friday, 1 October 2021, at Theoxenia Palace Hotel, in Kifissia, Athens. The Symposium’s plenary sessions are scheduled to take place in physical form and will be live-streamed.

Considering the extraordinary circumstances of 2020, the 6th Symposium will inevitably focus on the turbulences caused by the Covid-19 pandemic and its prints on the global energy system. Despite the sharp decrease in global emissions last year, due to the recession of economic activities, enormous efforts are still required to reach the ambitious target of a net zero carbon economy. Governments need to take decisive actions and implement structural measures to accelerate the clean energy transition and pave the way towards a sustainable recovery. On top of that, renewable energy solutions can play a key role, providing a fast response to the pandemic and building more resilient energy systems. These issues, among many others, will be addressed in detail during the Symposium’s sessions.

In this framework, we welcome the submission of academic papers to be presented during our Symposium’s concurrent sessions that will take place digitally.  

Visit HAEE’s website for upcoming announcements regarding the draft agenda, thematic sessions, and confirmed speakers.

  

Save the Date for the Southeast Europe Energy Forum 2021

For the fifth year in a row the American-Hellenic Chamber of Commerce and the Hellenic Association for Energy Economics, are organizing in cooperation with the U.S. Embassy in Greece and with the strategic partnership of the Atlantic Council and the U.S. Chamber of Commerce the 5th Southeast Europe Energy Forum on Friday, September 10, 2021, at the MET Hotel in Thessaloniki, Greece. The Forum will be held in hybrid format and as usual on the day prior to the official opening of Thessaloniki International Fair.

More than a year has already passed since the outbreak of the Covid-19 pandemic and the global economy is trying to gradually be moving towards its prior levels of activity. Under the present conditions, we are witnessing profound changes in the Energy sector with oil hitting high prices, with the European Union (EU) legislating for more emissions reduction, the auto industry moving towards to electromobility and the rapid growth of exploiting renewable sources and as such energy demand is fluctuating continuously. In Greece, the National Energy & Climate Plan incorporates the EU’s latest 2030 targets, while the recently presented National Recovery Plan, “Greece 2.0”, will use European recovery funds to accelerate the green and digital transitions.

In that context, the Energy Transition includes the upgrading of critical infrastructure, enhancing energy security, with emphasis on the diversification of resources, networks resilience, their digitization and efficiency. In parallel, market and geopolitical developments over the last years highlighted SE Europe countries as important players of EU’s energy strategy. Based on the above, SE European region needs to adapt the energy sector to the challenges of the Energy Transition, with transparency and innovation.

The 5th Southeast Europe Energy Forum will bring together key policy makers, thought leaders, regulators, top market players, financiers, academics and experts to present and discuss all the latest developments in the dynamic energy field in Greece and the wider SE European region.

You may find more information here

  
 

62, Charilaou Trikoupi Str.
Kifissia, 14562
Athens, Greece

Tel: +30 210 92 30 422
E-mail : info@haee.gr

Follow us
              
  
Don’t want to receive this newsletter anymore?
You can unsubscribe here
Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr