Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr Can’t view this newsletter? View it online
  
HAEE Newsletter
  
  
  

EcoFest 2021
Συμβολική ποδηλατάδα στο Πεδίον του Άρεως
για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

«Το ποδήλατο είναι ένα μέσο μετακίνησης προσιτό και απλό, βοηθά τους πολίτες να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, προάγει τον σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στο κλίμα», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη συμβολική ποδηλατάδα που διοργανώθηκε σήμερα από την Περιφέρεια Αττικής και την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) στο Πεδίο του Άρεως, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλάτου.

«Ως κυβέρνηση έχουμε θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη αυτού του εναλλακτικού τρόπου μετακίνησης, μέσω της δημιουργίας ποδηλατικών διαδρομών, ώστε να  μπορούν να κινούνται με ασφάλεια οι ποδηλάτες», τόνισε ο υπουργός. Όπως συμπλήρωσε επιπλέον μέσα από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Η εκδήλωση αποτέλεσε προπομπό της τριήμερης Διοργάνωσης EcoFest 2021, που ξεκινά αύριο Παρασκευή 4 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού του Δήμου Καλλιθέας και είναι αφιερωμένη στη βιώσιμη ανάπτυξη, τις έξυπνες και πράσινες πόλεις και τις βιώσιμες μετακινήσεις. Στόχος της συμβολικής ποδηλατάδας ήταν να αναδειχθεί ένας περιβαλλοντικά φιλικός τρόπος ζωής και να υποστηριχθούν οι βιώσιμες μετακινήσεις στο αστικό περιβάλλον.

Το «παρών» στη συμβολική ποδηλατάδα έδωσαν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, και ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης. Παρόντες δήλωσαν και οι κύριοι Πολυχρόνης Συγγελίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Όμιλου Συγγελίδη, Μέγας Χορηγός του EcoFest 2021 και Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Σύμβουλος Διοίκησης για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης από τη ΔΕΗ, Χρυσός Χορηγός της Διοργάνωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, το ποδήλατο αποδείχθηκε διέξοδος την περίοδο της πανδημίας. «Ως υπουργείο θέλουμε να γεμίσουμε με ποδηλατόδρομους και ποδηλατικές διαδρομές τις πόλεις αλλά και την ύπαιθρο, ώστε και ο κόσμος να χαίρεται μία ασφαλή και αθόρυβη μετακίνηση, αλλά και οι τουρίστες να έχουν έναν παραπάνω λόγο να επισκεφθούν την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου είναι μια μεγάλη ημέρα για εκείνους που αγωνίζονται για το ποδήλατο – πρώτα από όλα για εκείνα τα παιδιά που το επιλέγουν ως μέσο μετακίνησης, κάτω από τις πολύ αντίξοες συνθήκες που δημιουργούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα, σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης. Αναφέρθηκε στο ποδηλατικό δίκτυο που προβλέπεται από το Ρυθμιστικό Σχέδιο και το οποίο έχει «αγκαλιάσει» ο Περιφερειάρχης Αττικής. «Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε σημαντικά έργα, με χρηματοδοτήσεις και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τον τακτικό προϋπολογισμό, τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα», υπογράμμισε.  

Η παρουσία στην εκδήλωση σχεδόν σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας δείχνει την ευαισθησία της κυβέρνησης στη βιώσιμη μετακίνηση, τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Πατούλης. «Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει ήδη προϋπολογίσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ, για σειρά έργων που σχετίζονται με το ποδήλατο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια είναι απολύτως συντονισμένη με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προώθηση της χρήσης του.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο κ. Πατούλης, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και με τη συνδρομή της Περιφέρειας, προγραμματίζεται να δημιουργηθεί ένας νέος ποδηλατόδρομος που θα ενώνει τις νότιες περιοχές της Αττικής. «Μέσα από τις δικές μας ενέργειες, θα είμαστε κοντά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και στις σημαντικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται μέσω του EcoFest», συμπλήρωσε. 

Από την πλευρά του, ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε πως «η ΔΕΗ δίνει κίνητρα στους εργαζομένους της για απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και ποδηλάτων με τη μορφή Leasing και εγκαθιστά ήδη στα καταστήματά της, χώρους στάθμευσης ποδηλάτων και φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων των πελατών της. Στόχος της εταιρείας είναι οι πελάτες και οι εργαζόμενοι να μετακινούνται όλο και περισσότερο με ηλεκτρικά οχήματα και με ποδήλατο, ώστε να μειώνεται το ανθρακικό αποτύπωμα και να συμβάλουν μέσω της ηλεκτροκίνησης και του σύγχρονου δικτύου φορτιστών στη βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις μας».

Με σύνθημα «Ζήσε τη ζωή σου στο...πράσινο!», το EcoFest2021 διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), την Περιφέρεια Αττικής και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής, Νέα Μητροπολιτική Αττική.

Τελεί υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Ε.Ν.ΠΕ., της ΚΕΔΕ και της Ε.Ο.Κ.

Στρατηγικοί Εταίροι: Δήμος Καλλιθέας, Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του EPLO, ΙΕΚ AKMH

Ακαδημαϊκός Εταίρος: Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Μέγας Χορηγός της Διοργάνωσης: Όμιλος Συγγελίδη – Επίσημος Εισαγωγέας των μαρκών Peugeot, Citroën και DS Automobiles

Χρυσοί Χορηγοί: ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια

Ασημένιος Χορηγός: Εθνική Τράπεζα

Υποστηρικτές: ΑΒ Βασιλόπουλος, Αφής, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ΖΑΓΟΡΙ, ΟΑΣΑ, Σπυρόπουλος ΑΕ, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Akuo Energy Greece, COCO-MAT, Electric Moto, Orient Bikes, Passaggio, Systems S.Α., Vinci Energies

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΔΡΟΜΟΣ 89.8, insider.gr

Μέσα Προβολής: e-daily.gr, infokids.gr, naturanrg.gr, transportationgr.gr

 

www.eco-fest.org

  
  
 

62, Charilaou Trikoupi Str.
Kifissia, 14562
Athens, Greece

Tel: +30 210 92 30 422
E-mail : info@haee.gr

Follow us
              
  
  
Don’t want to receive this newsletter anymore?
You can unsubscribe here
Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr