Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr Can’t view this newsletter? View it online
  
Monthly Newsletter
June 2021
  
  
  
  

Κύρια Ενεργειακά Νέα

Editorial: Καλοκαίρι με "καυτές" τιμές ενέργειας διεθνώς

Οι διαταραχές στην παγκόσμια οικονομία πέρυσι και φέτος ως αποτέλεσμα της πανδημίας μεταφράζονται πλέον σε σημαντικές ανατιμήσεις σε μια σειρά από εμπορεύματα και πρώτες ύλες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον το πετρέλαιο εμπορεύεται πάνω από τα 70 δολάρια, ενώ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη βρίσκεται σε εποχιακό υψηλό από το 2008 με ότι συνεπάγεται αυτό και για την ηλεκτροπαραγωγή, όπου οι τιμές του CO2 σε συνδυασμό με το ακριβότερο καύσιμο οδήγησαν πρόσφατα σε μεγάλες αυξήσεις της τιμής της μεγαβατώρας.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στο LNG, όπου το συμβόλαιο JKM που αφορά τις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας βρίσκεται στα υψηλότερα εποχιακά επίπεδα από το 2014 με 12 δολάρια. Την ίδια στιγμή ο άνθρακας στο συμβόλαιο Newcastle ξεπέρασε τα 130 δολάρια.

Παράλληλα, το κόστος των φωτοβολταϊκών πραγματοποιεί φέτος άνοδο για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθώς η έλλειψη πρώτων υλών και το ακριβότερο κόστος μεταφοράς καθιστούν αυξημένες τις τιμές των εισαγωγών από την Κίνα.

Οι παραπάνω τάσεις κάνουν ασφαλώς την εμφάνισή τους και στην ελληνική αγορά, όπου επικρατεί προβληματισμός εκ μέρους των καταναλωτών για την άνοδο της τιμής χονδρεμπορικής πέραν των 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα εν μέσω και των "φρέσκων" ακόμα αγορών του target model που δεν έχουν δοκιμαστεί σε τέτοιες συνθήκες.

Αν μη τι άλλο, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς κινείται η αγορά υπό καθεστώς υψηλής ζήτησης και καύσωνα ώστε να αντληθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα για την εύρυθμη λειτουργία της μόνιμα στο εξής.

Θετικά αποτελέσματα για τη Sunlight στο α' τρίμηνο και στόχος για νέα προϊόντα

Ισχυρές επιδόσεις επέδειξε η Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, στη πρωτόγνωρη γενικότερη ύφεση του 2020, αναδεικνύοντας ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση της εταιρείας δημιουργεί νέες προοπτικές. Η Sunlight συνέχισε απρόσκοπτα την ψηφιοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας (Industry 4.0) και τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο που συμβάλλουν στη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση και στην πράσινη ενέργεια.

Η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου για την ανάπτυξη τεχνολογικών προηγμένων λύσεων με βάση το λίθιο, στην έναρξη της λειτουργίας της θυγατρικής SUNLIGHT BATTERIES USA Inc. και στην ενδυνάμωση της παρουσίας της στην Ιταλική και Ευρωπαϊκή αγορά.

Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για το 2020 επηρεάστηκαν από τον COVID-19, ωστόσο κινήθηκαν έντονα θετικά. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €176,9 εκατ. για το 2020, έναντι €180,2 εκατ. το 2019, σημειώνοντας οριακή μείωση 1,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι τιμές μετάλλων παρέμεναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019, ο κύκλος εργασιών θα είχε καταγράψει αύξηση της τάξης του 5%. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €18,3 εκατ. έναντι €11,7 εκατ. σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 56,4%, αποτελώντας τη μοναδική εταιρία στον κλάδο της σε παγκόσμιο επίπεδο που εμφάνισε αύξηση όγκου πωλήσεων, καθώς και αύξηση κερδών μέσα στην πανδημία.

Εντός του καλοκαιριού τα πρώτα φορτία από τη διασύνδεση της Κρήτης

Μέσα στο καλοκαίρι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αναμένεται να μεταφέρει τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία από την ηπειρωτική χώρα προς την Κρήτη, ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου. Το έργο ολοκληρώθηκε το Μάιο και σύντομα αναμένεται η εμπορική του λειτουργία.

Ο ΑΔΜΗΕ αναφέρει ότι τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων που έχει προγραμματίσει για το τρέχον έτος βρίσκονται σε πλήρη τροχιά υλοποίησης, παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας.

Στα 8,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για το α' τρίμηνο του 2021 (ήτοι 16,4 εκατ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ), με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται στα 67,8 εκατ. ευρώ και να καταγράφουν έτσι μείωση 3,5% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2020.

Ξεκινά η τελευταία φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων

Έφτασε η σειρά 10 ακόμη νησιών των Κυκλάδων να μπουν «στην πρίζα», διασφαλίζοντας σταθερή, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση χάρη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Με την τελευταία φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, η οποία ξεκινά το επόμενο διάστημα και ολοκληρώνεται το 2024, η Σαντορίνη, η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος θα διασυνδεθούν άμεσα με το ηπειρωτικό σύστημα. Σημαντικά οφέλη θα απολαμβάνουν έμμεσα και έξι ακόμη νησιά: Ανάφη, Κίμωλος, Σίκινος, Σίφνος, Κύθνος και Θηρασιά.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για το πρώτο σκέλος του έργου, την υποβρύχια διασύνδεση ανάμεσα στη Σαντορίνη και τη Νάξο, συνολικού προϋπολογισμού 126 εκατ. ευρώ. Το φθινόπωρο θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα νησιά -Φολέγανδρο, Μήλο και Σέριφο- με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί εντός του έτους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του εμβληματικού αυτού έργου ανέρχεται σε 408 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η διασύνδεση των Νότιων & Δυτικών Κυκλάδων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση ύψους 165 εκατ. ευρώ, ως μία από τις κορυφαίες ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα με «πράσινο» αποτύπωμα.

Οι τέσσερις πυλώνες της πράσινης στρατηγικής της Μότορ Όιλ

Στις προκλήσεις και τους στόχους της Μότορ Όιλ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Πέτρος Τζαννετάκης, κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τζαννετάκης παρατήρησε τα εξής:

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το 2020 μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Μία πρωτοφανή διεθνή υγειονομική κρίση που προκάλεσε ταυτόχρονα δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες και αντέστρεψε την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Η κρίση της πανδημίας επιτάχυνε μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και τάσεις στην οικονομία, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως προαπαιτούμενο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ώστε οι οικονομίες των κρατών-μελών να γίνουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές.

Πρόκειται για έναν οδηγό σχετικά με τον επαναπροσανατολισμό των οικονομιών προς ένα νέο, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο. Βασικοί άξονες του Σχεδίου, είναι η πράσινη μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Η στρατηγική μας αποσκοπεί στην επίτευξη τριών παράλληλων στόχων. 

Πρώτον, να παραμείνει η Motor Oil ηγέτιδα εταιρεία στον ενεργειακό κλάδο συνεχίζοντας να στηρίζει την ελληνική οικονομία με εξαγωγές και συνεχείς  επενδύσεις καλύπτοντας παράλληλα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας.

Δεύτερον, να οδηγήσει τη μετάβαση σε νέες μορφές ενέργειας. 

Τρίτον, να πετύχει τα παραπάνω με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο, συνεχίζοντας να επιδεικνύει την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζουν τον Όμιλο από την αρχή της ύπαρξής του.

Οι προτεραιότητες του Ομίλου επικεντρώνονται σε τέσσερις πυλώνες: 

  1. Συνεχής ενίσχυση της αποδοτικότητας του διυλιστηρίου και του εύρους των προϊόντων που παράγονται σε αυτό.
  2. Kινητικότητα (mobility), σχεδιασμός του πρατηρίου του μέλλοντος, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
  3. Eπενδύσεις σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  4. Ανανεώσιμα και εναλλακτικά καύσιμα. Βιοκαύσιμα, ανάπτυξη Υδρογόνου, Κυκλική Οικονομία.

Συμφωνία της Mytilineos με την Δανέζικη CIP για την από κοινού ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα

Η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου - Protergia υπέγραψε συμφωνία με την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), με έδρα την Δανία, εκ μέρους του επενδυτικού σχήματος «CI New Markets Fund I» για την από κοινού συνεργασία (CIP 60% / MYTILINEOS 40%) για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Οι δύο εταιρείες θα συνεισφέρουν εξίσου σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, προκειμένου να εντοπίσουν τις κατάλληλες εκείνες περιοχές όπου θα συν-αναπτύξουν και θα συγχρηματοδοτήσουν υπεράκτια αιολικά έργα, συνδυάζοντας πόρους και τεχνογνωσία.

Η CIP είναι μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που ειδικεύεται σε επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές και στον τομέα της «πράσινης» ανάπτυξης. Διαθέτει περίπου 15 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, γεγονός που την καθιστά το μεγαλύτερο fund παγκοσμίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εκτιμάται ότι μέσω του συνολικού «πράσινου» χαρτοφυλακίου της CIP,  θα μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά περίπου 10-11 εκατ. τόνους, ενώ θα ηλεκτροδοτούνται με βιώσιμο τρόπο περίπου 5-6 εκατομμύρια νοικοκυριά στις χώρες που θα επενδυθούν τα εν λόγω κεφάλαια.

Ο κύριος κατασκευαστής για όλα τα έργα που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας CIP – MYTILINEOS, είναι η Copenhagen Offshore Partners (COP), μία κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας υπεράκτιων αιολικών έργων. Σε συνεργασία με την CIP, η COP προσφέρει τεχνογνωσία που θα ενισχύσει σημαντικά τη συνεργασία στον ολοένα και αυξανόμενο ανταγωνισμό στην βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η COP εργάζεται στενά με την Copenhagen Infrastructure Partners και από το 2015 ηγείται των εξελίξεων  σε πολυάριθμα υπεράκτια αιολικά έργα στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Κορέα, το Βιετνάμ και αλλού.

  

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το EcoFest 2021 μας έμαθε να ζούμε τη ζωή μας στο… πράσινο!

Οι πρώτες ημέρες του φετινού καλοκαιριού είχαν χρώμα… πράσινο. Το EcoFest 2021 που διεξήχθη στις 4, 5 και 6 Ιουνίου, στην Πλατεία Νερού του Δήμου Καλλιθέας, έβαλε δυναμικά στο προσκήνιο έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE), η Περιφέρεια Αττικής, και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής, Νέα Μητροπολιτική Αττική, κάλεσαν τους πολίτες να  «ζήσουν τη ζωή τους στο… πράσινο» κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν.

Η Πλατεία Νερού έγινε, για τρεις συνεχόμενες ημέρες, προορισμός για μικρούς και μεγάλους με πρωτότυπες δράσεις, workshops, παιχνίδια, μουσική και πολλές εκπλήξεις, με κοινό παρονομαστή την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση. Όλοι μαζί γίναμε Ecoists και ζήσαμε την πιο συναρπαστική πράσινη εμπειρία, μπαίνοντας στον κόσμο του: EcoLiving, EcoMobility, EcoCooking, EcoFashion, EcoFun, Recycling και EcoStories.

Δείτε αποσπάσματα από την τριήμερη διοργάνωση στο απολογιστικό βίντεο του EcoFest 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site του EcoFest 2021.

 

  

Το διεθνές Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ διοργανώνεται για 6η συνεχόμενη χρονιά

Το 6ο διεθνές Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης της ΗΑΕΕ με τίτλο “Looking Ahead with Optimism, Beyond the Covid Era”, θα διεξαχθεί στο Theoxenia Palace Hotel στην Κηφισιά από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου 2021.

Για ακόμη μία χρονιά, το ετήσιο Συμπόσιο θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανοικτού διαλόγου, όπου εκπρόσωποι της πολιτείας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του ιδιωτικού τομέα θα ανταλλάξουν απόψεις για κρίσιμα ενεργειακά θέματα.

Δεδομένων των συνθηκών του 2020, το Συμπόσιο θα επικεντρωθεί αναπόφευκτα στις αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 και τις συνέπειες που επέφερε στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Παρά την απότομη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών πέρυσι, λόγω της ύφεσης των οικονομικών δραστηριοτήτων, απαιτούνται ακόμη τεράστιες προσπάθειες για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου μιας οικονομίας με μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν αποφασιστικές δράσεις και να εφαρμόσουν διαρθρωτικά μέτρα για να επιταχύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να ανοίξουν το δρόμο προς μια βιώσιμη ανάκαμψη. Συν τοις άλλοις, οι λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο, παρέχοντας ταχεία ανταπόκριση στην πανδημία και οικοδομώντας πιο ανθεκτικά ενεργειακά συστήματα. Τα θέματα αυτά, μεταξύ πολλών άλλων, θα εξεταστούν λεπτομερώς κατά τη διάρκεια των συνεδριών του Συμποσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζουμε και την υποβολή ακαδημαϊκών άρθρων που θα παρουσιαστούν σε παράλληλες ακαδημαϊκές συνεδρίες. Για περισσότερες πληροφορίες για τη λίστα των θεματικών, αλλά και τα κόστη εγγραφής επισκεφθείτε το site της ΗΑΕΕ εδώ.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των ομιλητών, προσφέροντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα διαδικτυακής παρουσίας. Αντίθετα, όλες οι παρουσιάσεις ακαδημαϊκών άρθρων θα γίνουν ψηφιακά. Τόσο η ολομέλεια όσο και οι παράλληλες ακαδημαϊκές συνεδρίες θα μεταδοθούν ζωντανά.

Επισκεφθείτε το site της ΗΑΕΕ για επερχόμενες ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα, τις θεματικές και τους επιβεβαιωμένους ομιλητές.

  
  

News of the Energy Industry

Editorial: A summer of "hot" energy prices globally

The disruption of the global economy last year and in 2021 as a result of the pandemic has led to significant rises in a series of materials and commodities.

It is very telling that oil now trades well above 70 dollars, while natural gas in Europe is at a multi year seasonal high not seen since 2008. This has repercussions for power production, since the high CO2 cost together with the high fuel cost recently led to expensive MWh prices.

A similar picture exists in LNG, where the JKM contract traded at its highest seasonal level since 2014 at 12 dollars. At the same time, the Newcastle contract for coal surpassed 130 dollars.

The effects are also felt in photovoltaics, where the cost is rising for the first time in years through the lack of materials and expensive freight from China.

These trends make an appearance in the Greek market as well and there is skepticism on behalf of the consumers as a result of the wholesale power price surpassing 120 euros among the still fresh target model markets.

Nonetheless, it is interesting to see how the market behaves under high demand and a heat wave, in order to draw necessary conclusions for its best performance in the future.

Sunlight presents positive Q1 results and goals for new products

SUNLIGHT, a member of Olympia Group, posted a strong financial performance along the unprecedented recession cycle of year 2020, demonstrating that the strategic repositioning of the company creates new very promising prospects. SUNLIGHT has continued the digitization of its production process (Industry 4.0) and further implemented its investment initiatives, confirming its position as one of the largest energy storage application companies in the world that contributes to the transition of Greece and Europe into the era of electric mobility and green energy. The Company created a new research center for the development of technologically advanced solutions based on lithium, established the subsidiary SUNLIGHT BATTERIES USA Inc. and further strengthened its presence in the Italian and European markets.

The company’s financial results for the year 2020 were affected by COVID-19 pandemic, but at the same time marked a strong positive performance. Turnover amounted to €176.9 million for 2020 compared to €180.2 million in 2019, recording a marginal drop of 1.8%. It is worth noting that if metal prices remained at the same levels as in year 2019, turnover would have increased by 5%. Profit before taxes amounted to €18.3 million compared to €11.7 million in the previous year, posting a significant increase of 56.4%, with SUNLIGHT being the only company in its industry globally that posted an increase in sales volume, as well as an increase in profit within the pandemic.

Crete-Peloponnese interconnection to begin commercial operation

During this summer, the power interconnection of Crete-Peloponnese will begin the transfer of the first loads to the island, according to ADMIE. The project was completed in May and its commercial operation is expected shortly.

It should be noted that ADMIE's earnings reached 8.2 million Euros in Q1 with income at 67.8 million, 3.5% lower than a year ago.

Ten Cyclades islands to be connected to the main continental grid

Ten more islands of the Cyclades are about to be interconnected through ADMIE's projects. The last phase of the Cyclades interconnection will commence shortly and is expected to be completed by 2024, thus connecting Santorini, Folegandros, Milow and Serifos to the continental system. At the same time, Anafi, Kimolos, Sikinos, Sifnos, Kythnos and Thirasia will also enjoy the benefits.

Right now, the tender for the first project, the undersea connection of Santorini and Naxos is being carried out with a budget of 126 million Euros. In autumn, the tenders for the rest of the islands will follow. The total budget of this grand project is placed at 408 million Euros and the investment is part of the recovery package, recently approved by the EU.

Four growth pylons for Motor Oil's greener future

Greek refiner, Motor Oil, answers the call for a more reliable and sustainable growth strategy through the use of renewables, digitization and ESG principles.

As CEO, Petros Janetakis, recently mentioned during the group's general assembly, Motor Oil's strategy has three goals, namely to remain a leader in the energy sector, to drive the energy transition and to achieve these goals in a responsible and sustainable way.

The group's priorities focus on four pillars:

  1. The continuous improvement of the refinery's efficiency and the products.
  2. Mobility, the planning of the future refinery and the use of new technologies.
  3. Investment in electricity, natural gas and renewables.
  4. Alternative fuels, biofuels, hydrogen and the circular economy.


MYTILINEOS partners with CIP for the development of offshore wind

MYTILINEOS through its Power & Gas Business Unit - Protergia has signed an agreement with Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), on behalf of its fund CI New Markets Fund I, for a joint cooperation (CIP 60% / MYTILINEOS 40%) in the development of offshore wind parks in sea areas of Greece.

Both Companies will contribute to this cooperation, in order to identify appropriate sites and co-develop and co-invest in offshore wind projects, by combining resources and expertise.

CIP is a fund management company specialized in energy infrastructure investments globally, in particular within renewables and the greenfield segment. CIP has approximately EUR 15 billion under management and is the largest dedicated greenfield renewable energy fund globally. CIP’s total portfolio of renewables investments is estimated to reduce the equivalent of approximately 10-11 million tonnes of CO2 and sustainably power approximately 5-6 million households each year in the countries where the funds invest.

The principal developer for all the projects to be developed under the CIP-MITILINEOS  cooperation is Copenhagen Offshore Partners (COP), a world leading offshore wind project development, construction and operations company. In collaboration with CIP, COP transfers extensive know-how that boosts the partnership in the increasing competitive offshore wind industry. COP works closely with Copenhagen Infrastructure Partners and since 2015 has been leading the development of numerous offshore wind projects in Germany, UK, Taiwan, USA, Australia, Japan, Korea, Vietnam and elsewhere.

General Manager of the Power & Gas Business Unit Mr. Dinos Benroubi has stated after the signing of the agreement: “We are proud to collaborate with world leaders in offshore wind projects and we are looking forward to a fruitful cooperation that will enhance both the energy strategy of MYTILINEOS and Greece’s energy transition.”

CIP Partner Michael Hannibal said: “CIP is pleased to join forces with MYTILINEOS exploring a new offshore wind market. It will be a floating offshore wind dominated market, and we look forward to bring our global experience and working with MYTILINEOS and local partners to develop good projects in Greece.”  

Offshore wind is expected to be the largest source of electricity in the European Union by 2040. In order for Greece to achieve its national targets, there is an obvious need for a timely and effective legal and regulatory framework.

MYTILINEOS’ Power & Gas Business Unit aspires to become a catalyst for a low-emission Greek electricity generation mix, by investing in clean energy and innovative applications for a greener future for all. Recently, the Company announced the acquisition of a 1.48GW solar portfolio, and a pipeline of storage projects.

  

For second consecutive year, EcoFest 2021 taught us to live our lives... to the greenest!

The first days of this summer were... green. EcoFest 2021 took place on 4, 5 and 6 June at Plateia Nerou in Kallithea showcasing  a more sustainable lifestyle. The Hellenic Association for Energy Economy (HAEE), the Region of Attica, and the Development Organization of the Region of Attica, Nea Mitropoliti Attiki, invited all citizens to adopt more environment friendly practices and they responded positively.

For three consecutive days, Plateia Nerou became a destination with original activities, workshops, games, music and many surprises for young and old alike, bringing forward environmental awareness, information and education as the common denominator. We all became Ecoists and lived the most exciting green experience, entering the world of EcoLiving, EcoMobility, EcoCooking, EcoFashion, EcoFun, Recycling and EcoStories.

Watch the EcoFest 2021 aftermovie.

For more information visit the EcoFest 2021 website.

  

The 6th edition of HAEE Energy Transition Symposium

The Hellenic Association for Energy Economics is organising the 6th Energy Transition Symposium “Looking Ahead with Optimism, Beyond the Covid Era”, from Tuesday, 28 September to Friday, 1 October 2021, at Theoxenia Palace Hotel, in Kifissia, Athens. The Symposium’s plenary sessions are scheduled to take place in physical form and will be live-streamed.

Considering the extraordinary circumstances of 2020, the 6th Symposium will inevitably focus on the turbulences caused by the Covid-19 pandemic and its prints on the global energy system. Despite the sharp decrease in global emissions last year, due to the recession of economic activities, enormous efforts are still required to reach the ambitious target of a net zero carbon economy. Governments need to take decisive actions and implement structural measures to accelerate the clean energy transition and pave the way towards a sustainable recovery. On top of that, renewable energy solutions can play a key role, providing a fast response to the pandemic and building more resilient energy systems. These issues, among many others, will be addressed in detail during the Symposium’s sessions.

In this framework, we welcome the submission of academic papers to be presented during our Symposium’s concurrent sessions that will take place digitally.  

Visit HAEE’s website for upcoming announcements regarding the draft agenda, thematic sessions, and confirmed speakers.

  
 

62, Charilaou Trikoupi Str.
Kifissia, 14562
Athens, Greece

Tel: +30 210 92 30 422
E-mail : info@haee.gr

Follow us
              
  
Don’t want to receive this newsletter anymore?
You can unsubscribe here
Hellenic Association for Energy Economics - www.haee.gr