Επιστημονικές Δημοσιεύσεις
Επιστημονικές Δημοσιεύσεις HAEE
MARKET REPORTS
Chart of the Month | Vol. 5

Στην έκδοση του Μαΐου, το διάγραμμα του μήνα απεικονίζει τις αυξημένες τιμές ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια στην Ε.Ε. των 27.

MARKET REPORTS
Chart of the Month | April 2022

Στην έκδοση Απριλίου, το διάγραμμα του μήνα επικεντρώνεται στις εισαγωγές LNG και σωληνώσεων, την αποθήκευση και τη διασυνοριακή ικανότητα μεταφοράς.

MARKET REPORTS
Chart of the Month | March 2022

Στην έκδοση του Μαρτίου, το διάγραμμα εστιάζει στην αποθήκευση φυσικού αερίου στο υπέδος της Ευρώπης, αναλύοντας τα τρέχοντα επίπεδα αποθήκευσης αερίου και την έγχυση που απαιτείται έως τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

MARKET REPORTS
Chart of the Month | February 2022

Στην έκδοση του Φεβρουαρίου, στο διάγραμμα εμπεριέχεται μια ανάλυση σχετικά με τη διαφοροποίηση των πηγών παροχής αερίου στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, η υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στον τομέα του φυσικού αερίου.

MARKET REPORTS
Chart of the Month | January 2022

Το διάγραμμα του Ιανουαρίου καλύπτει το μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της Ελλάδας ανάμεσά τους, ως προς το είδος της χρήσης καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

MARKET REPORTS
Quarterly Greek Energy Market Snapshot 2021 | Q3-Q4

Το νέο τεύχος επικεντρώνεται στο Υδρογόνο ως καύσιμο του μέλλοντος αλλά και ως μια ασφαλή, καθαρή και οικονομικά προσιτή εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα.

Εάν δεν είστε ακόμη μέλος της HAEE, εγγραφείτε τώρα και αποκτήστε δωρεάν πρόσβαση στις πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες του ελληνικού ενεργειακού τομέα, με τις τελευταίες εξελίξεις που καταγράφονται κατά το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2021.

MARKET REPORTS
Quarterly Greek Energy Market Snapshot 2021 | Q2

Η νέα έκδοση του “Quarterly Greek Energy Market Snapshot” για το 2ο τρίμηνο του 2021 είναι τώρα δωρεάν αποκλειστικά για τα μέλη της HAEE

Το Snapshot είναι αφιερωμένο στα Πράσινα Νησιά και τις δυνατότητές τους να γίνουν πρωτοπόροι στην ενεργειακή μετάβαση, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών και της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Η έκδοση της HAEE είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης που διατίθεται δωρεάν στα μέλη της. Εάν δεν είστε μέλος της HAEE, εγγραφείτε τώρα και αποκτήστε πρόσβαση στις πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες του ελληνικού ενεργειακού τομέα για το 2ο τρίμηνο του 2021.

MARKET REPORTS
Greek Energy Market Report 2021 | Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) παρουσιάζει την έκδοση Greek Energy Market Report 2021, η οποία εκπονήθηκε με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

Η φετινή έκδοση του Greek Energy Market Report 2021, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο της πανδημίας στην εγχώρια προσφορά και ζήτηση της ενέργειας και αναλύει παράλληλα όλους τους επί μέρους τομείς που διαμορφώνουν την πορεία της Ελλάδας προς την Ενεργειακή Μετάβαση. Σε συνέχεια των δύο πρώτων εκδόσεων, η φετινή έκθεση εξετάζει την πρόοδο που σημείωσε η Ενεργειακή Αγορά της Ελλάδας, παρουσιάζοντας τα πλέον πρόσφατα και λεπτομερή δεδομένα, αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για την πληροφόρηση των επιχειρήσεων, τα θεσμικά όργανα και τους φορείς της πολιτείας, τους επενδυτές και για όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για την αγορά της ενέργειας.

MARKET REPORTS
The Potential Contribution of Natural Gas to East Mediterranean Economy

Η μελέτη με τίτλο "The Potential Contribution of Natural Gas to East Mediterranean Economy", που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη από του International Gas Union (IGU), διερευνά τη δυνητική συμβολή των ανακαλύψεων φυσικού αερίου στις οικονομίες της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και του Λιβάνου. Εστιάζοντας την ανάλυση σε επίπεδο χώρας, επισημαίνει τις περιφερειακές προοπτικές της αγοράς φυσικού αερίου. Με βάση ιστορικά δεδομένα και προβλέψεις, η μελέτη απεικονίζει την επίδραση πιθανών ανακαλύψεων υπό το πρίσμα της ασφάλειας εφοδιασμού και της ανάπτυξης της αγοράς.

Η Έκθεση είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στα Μέλη της HAEE, ένα μήνα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της.

 

MARKET REPORTS
Greek Energy Market Report 2020 | Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) παρουσιάζει το «Greek Energy Market Report 2020». Η 2η έκδοση της ετήσιας ενεργειακής βίβλου εξετάζει και αναλύει λεπτομερώς ολόκληρο το φάσμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, παρέχοντες στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ενεργειακό προφίλ της χώρας, την εν εξελίξει ενεργειακή μετάβαση και τη δημιουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Επιπλέον, η μελέτη εμπεριέχει στατιστικά στοιχεία και δεδομένα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την εν εξελίξει ενεργειακή μετάβαση, την αυξάνουσα συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, τη σημασία του πετρελαίου και της διύλισης για την Ελλάδα, τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση καθώς και τις προβλεπόμενες επενδύσεις στην ενεργειακή αγορά.

Επισκόπηση του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα | Ανάλυση Αγοράς και Συστάσεις

Πρόκειται για μια ευαίσθητη περίοδο για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα, δεδομένου ότι, αφενός, οι εθνικές εκλογές προσφέρουν την ευκαιρία για επαναδιαμόρφωση της πολιτικής ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, αφετέρου, μια σειρά από κρίσιμα ζητημάτα συνεχίζονται με επιπτώσεις για το μέλλον της αγοράς ενέργειας. Σημαντικές αλλαγές αναμένονται λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, φιλόδοξων διαδικασιών ιδιωτικοποίησης κρατικών εταιρειών ενέργειας, των στόχων του target model που έθεσαν τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα αλλά και του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

 

ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ HAEE

MARKET REPORTS
Έκθεση για την Ελληνική Αγορά Ενέργειας 2019 | Με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

Η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας αναλύει και επανεξετάζει την πορεία της ενεργειακής μετάβασης στην Ελληνική αγορά μέσα από την πρόσφατη κυκλοφορία της έκδοσης Greek Energy Market Report 2019, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και όλα τα πρόσφατα δεδομένα. Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών στον ελληνικό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, η ετήσια ενεργειακή βίβλος εντοπίζει τα σχετικά δυνατά και αδύνατα σημεία της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Ο στόχος είναι να παρέχει μια πλήρη και σαφή εικόνα του Ελληνικού ενεργειακού τοπίου σε διεθνείς και εγχώριες εταιρείες, στελέχη της αγοράς ενέργειας, ρυθμιστικές αρχές και φορείς χάραξης πολιτικής. Οι εξελίξεις αξιολογούνται μέσω μιας σειράς μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένων των στόχων της χώρας για το 2020 και το 2030, τα δημογραφικά, στατιστικά και κανονιστικά πλαίσια.

ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ

 

MARKET BRIEFS
Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας προς την ενοποίηση των Ελληνικών και των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών Αγορών

Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ έχει δημιουργήσει επιτυχώς Χρηματιστήρια Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω των οποίων οι διασυνοριακές συναλλαγές διεξάγονται με διαφανή και αξιόπιστο τρόπο, διασφαλίζοντας μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές ενέργειας και ταυτόχρονα παρέχοντας ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προς όφελος των καταναλωτών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ανταγωνισμού σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, η χώρα έχει εισαγάγει πολλά βήματα προς την απελευθέρωση και την αποκρατικοποίηση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το Policy Brief συζητά σε βάθος ένα από αυτά τα βήματα, το οποίο είναι η ίδρυση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx) με σκοπό τη λειτουργία της Αγορά Παραγώγων Ενέργειας, της Αγοράς Day-Ahead και της Αγοράς Ημέρας.

ΔΩΡΕΑΝ ΛΗΨΗ

Ηλεκτροκίνηση: O Δρόμος για το Μέλλον

H HAEE βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να δημοσιεύει ένα Market Brief με τίτλο "Ηλεκτροκίνηση: O Δρόμος για το μέλλον", στο οποίο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα του 2ου Συνεδρίου για την Ηλεκτροκίνηση, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 22 Ιανουαρίου 2019, και περιλαμβάνει μια σύγκριση των όσων ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την Ελλάδα, με στόχο να δοθεί μια πληρέστερη εικόνα στο κοινό για την ηλεκτροκίνηση.

Κατεβάστε το Policy Brief σε pdf εδώ

Ανασκόπηση & διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού

Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια συλλογική εργασία που συντάχθηκε με σκοπό την ανάλυση των παγκόσμιων εξελίξεων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Μέσα από την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, σκοπός της μελέτης είναι να  αποτελέσει ένα εργαλείο για την ενίσχυση του διαλόγου γύρω από τα βασικά στοιχεία της ενεργειακής πολιτικής καθώς και του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Επικεντρώνεται στο φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, των νέων τεχνολογικών ανακαλύψεων, τον ρόλο της ψηφιοποίησης και των δικτύων. Ταυτόχρονα, η μελέτη τοποθετεί στο επίκεντρο της ανάλυσης την παγκόσμια αγορά του ηλεκτρισμού. Εξετάζει τις προοπτικές και τις προκλήσεις που αναδύονται στις χώρες με την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση παγκοσμίως.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη

Το φυσικό αέριο είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή πρωτογενούς ενέργειας παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματά του σε σύγκριση με άλλες μορφές ενέργειας και την κεντρική συμβολή του στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής και ταυτόχρονα, τη γέφυρα για τη μετάβαση από τις συμβατικές σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Επιπλέον, το φυσικό αέριο είναι η πιο αποτελεσματική και βιώσιμη πρώτη ύλη για την παραγωγή αμμωνίας / λιπασμάτων.

Μια σημαντική θετική επίδραση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ απορρέει από τη κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, συγκεκριμένα όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη. Η ανάπτυξη που οφείλεται στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης αναμένεται να οδηγήσει τελικά σε διεύρυνση του ΑΕΠ κατά 754 εκατομμύρια ευρώ. Ένα επιπλέον θετικό χαρακτηριστικό της πλήρους κατάργησης του φόρου στο φυσικό αέριο θα ήταν η επίδραση στην απασχόληση, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξανόταν κατά συνολικό αριθμό 12.500 θέσεων εργασίας. Συμπερασματικά, στις μέρες μας που η βιομηχανική παραγωγή φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά, ο στόχος πρέπει να είναι η προώθηση και η ενθάρρυνση της παραγωγής, αντί να την επιβαρύνουν με φόρους και εισφορές που δεν μπορούν πλέον να καλυφθούν.

 

ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

The Hellenic Association for Energy Economics brings together all those who study, debate and promote the knowledge of energy, environment and economy in our country.
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΜΕΛΗ HAEE
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι.
Πατήστε εδώ για να κάνετε log-in.
Προστέθηκε
Πληρωμή