Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας - www.haee.gr Can’t view this newsletter? View it online
  
Μηνιαίο Newsletter
Σεπτέμβριος 2020
  
  
  
  

Κύρια Ενεργειακά Νέα

Το πετρέλαιο πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή;

Μια σειρά από ανακοινώσεις σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση της ζήτησης διεθνώς, μεταφράζονται πιθανώς στην "αρχή του τέλους" για το πετρέλαιο, τουλάχιστον όσον αφορά τη σημασία που είχε μέχρι τώρα διεθνώς.

Συγκεκριμένα, οργανισμοί όπως ο ΙΕΑ εκτιμούν ότι η πτώση της ζήτησης φέτος θα φτάσει το 10% ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι ότι πλέον ακόμα και οι πετρελαϊκές δεν πιστεύουν ότι η ζήτηση στο εξής θα αυξηθεί πολύ παραπάνω σε σχέση με το 2019, αν αυξηθεί εκ νέου καν.

Ανάμεσά τους, η ΒΡ διατύπωσε τις πιο ριζοσπαστικές προβλέψεις, καθώς εκτιμά ότι η κορύφωση της ζήτησης έλαβε ήδη χώρα ή θα λάβει μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα δήλωναν μέχρι πρότινος οι εταιρείες αυτές περί κορύφωσης κάποια στιγμή κοντά στο 2030-2040.

Όπως είναι φυσικό, οι νέες αυτές προβλέψεις έρχονται χέρι-χέρι με τις αποφάσεις για πιο ταχεία απανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα, όπως είναι δηλαδή οι πολιτικές που παρουσίασε η Ε.Ε. για πιο φιλόδοξους στόχους με άξονα το 2030.

Διεθνής οργανισμός έγινε το East Med Gas Forum

Το East Mediterranean Gas Forum (EMGF), είναι ανοικτό για όλες τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή και οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αρχές φτάνει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα ιδρυτικά μέλη, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Νατάσα Πηλείδου.

Το ιδρυτικό καταστατικό του Φόρουμ υπεγράφη την Τρίτη στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής. Πρόκειται για έναν περιφερειακό οργανισμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και εμπλέκει επτά χώρες – ιδρυτικά μέλη, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Aρχή. Η εκδήλωση στην Κύπρο έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο.

“Η σημερινή τελετή για την υπογραφή του Καταστατικού του East Med Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου-EMGF) δεν είναι απλώς το τέλος μιας εντατικής προσπάθειας δυο ετών για τη δημιουργία του πρώτου οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, αλλά κυρίως η αρχή για στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων που συμμετέχουν σε όλα τα επίπεδα». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε την πολύ μεγάλη αξία του οργανισμού ως μέσο για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως υπογράμμισε, «Πριν 20, ή ακόμα και 10 χρόνια, ήταν αδιανόητο για πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς υπήρχαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις. Σήμερα σηματοδοτούμε την δέσμευσή μας να χτίσουμε ένα μέλλον που στηρίζεται στο σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία. Είμαι βέβαιος ότι το East Med Gas Forum θα διευρυνθεί τόσο από πλευράς συμμετοχής όσο και πεδίου δραστηριότητας και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία αυτή».

Σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη των επτά μελών του EMGF (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής.

Η Υψηλόβαθμη Ομάδα Εργασίας (High Level Working Group) -στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης- εργάζεται ήδη για την επίτευξη των στόχων του EMGF που περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- και τη στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου, επενδυτές, traders και χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από το Νοέμβριο του 2019 υπό την «ομπρέλα» του EMGF η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Αερίου (Gas Industry Advisory Committee- GIAC) ως πλατφόρμα μόνιμου διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις της αργότερα στα ΜΜΕ, η κ. Πηλείδου χαρακτήρισε την ημέρα ιδιαίτερα σημαντική για τα επτά ιδρυτικά μέλη που έχουν υπογράψει το Καταστατικό, και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η ημέρα να είναι η απαρχή μιας πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Σημείωσε ότι εκτός από τις ιδρυτικές χώρες, συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές και εταιρείες από τις χώρες αυτές, εξηγώντας ότι οι εταιρείες συμμετέχουν σε ξεχωριστές επιτροπές όπου και εκείνες έχουν ένα συνεχή διάλογο όσον αφορά τα εμπορικά θέματα.

«Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα επιτρέψει στην περιοχή μας να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό αέριο λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τους περιβαλλοντικούς στόχους και την υπεύθυνη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων», είπε. Τόνισε ότι το Καταστατικό είναι ανοικτό για όλες τις χώρες που έχουν ενδιαφέρον στην περιοχή και οι οποίες μοιράζονται τις ίδιες αρχές και επομένως μπορεί η οποιαδήποτε χώρα ενδιαφέρεται να αποταθεί και να γίνει μέλος φτάνει να συμφωνήσουν ομόφωνα όλα τα ιδρυτικά μέλη.

Επίσης, είπε ότι μπορούν διάφορες χώρες να γίνουν μέλη ως παρατηρητές και είπε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και υπήρξε σημαντική στήριξη και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις προσπάθειες αυτές και την ΕΕ, η οποία ήταν παρούσα στη σημερινή τελετή.

Ο στόχος, είπε η Υπουργός, είναι να αξιοποιηθούν από κοινού οι φυσικοί πόροι που αφορούν αρχικά το φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει και η πρόθεση να εξετάσουν κατά πόσον μπορεί σε δεύτερο στάδιο να προστεθούν και άλλα σημεία συζήτησης στο πλαίσιο του οργανισμού όπως είναι ο ηλεκτρισμός, οι ΑΠΕ.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει τεράστιο φάσμα για συνεργασία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα προωθήσουμε τόσο τη συνεργασία στην αξιοποίηση όσο και τη συνεργασία στην εκμετάλλευση και στην εμπορική πτυχή, που αφορά το φυσικό αέριο, αλλά ενδεχομένως και άλλες πηγές ενέργειας», κατέληξε η Υπουργός.

Εκδόθηκαν από τη ΡΑΕ οι πρώτες βεβαιώσεις παραγωγού ΑΠΕ

Βεβαιώσεις παραγωγού έλαβαν δεκάδες νέα έργα ΑΠΕ από τη ΡΑΕ.

Πρόκειται για τις πρώτες Βεβαιώσεις που χορηγούνται για καινούργια έργα (όσες είχαν εκδοθεί μέχρι τώρα αφορούσαν έργα που είχαν ήδη Άδεια Παραγωγής και είχαν αιτηθεί τροποποιήσεις), για τα οποία είχαν κατατεθεί αιτήσεις στον κύκλο Σεπτεμβρίου 2018.

Το μεγαλύτερο εξ αυτών είναι φωτοβολταϊκό πάρκο 100 μεγαβάτ που σχεδιάζει η SKGR PV7 στις Σέρρες.

Κομισιόν: Πρόοδος προς target model-απολιγνιτοποίηση, ανοικτό θέμα το market test για την πρόσβαση στη λιγνιτική παραγωγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία στέκεται σε μια σειρά από παρατηρήσεις σχετικά με τον ενεργειακό τομέα.

Συγκεκριμένα, εντοπίζει περισσότερο ανταγωνισμό πλέον στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού. Σημειώνει ότι το ποσοστό της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει κοντά στο 67,7%, οι καταναλωτές διαθέτουν περισσότερες επιλόγές σε σχέση με το παρελθόν και οι τιμές λιανικής είναι σχετικά χαμηλές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ταυτόχρονα, στέκεται στην αυστηροποίηση των μέτρων σχετικά με τη ρευστότητα της ΔΕΗ, με άνοδο της εισπραξιμότητας και περισσότερες εντολές για αποκοπές.

Στη χονδρεμπορική αγορά, παρατηρεί ότι οι τιμές είναι οι υψηλότερες πανευρωπαϊκά, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει μέσω του νέου ενεργειακού μείγματος και του target model. Επιπλέον, η Κομισιόν χαρακτηρίζει θετική την πρόοδο σχετικά με το target model παρά τις καθυστερήσεις, αποκαλώντας το ένα "τεράστιο βήμα προς μια σύγχρονη αγορά και τη διασύνδεση με τις γειτονικές αγορές".

Μιλάει με θετικά λόγια για την ηλεκτροκίνηση και κάνει λόγο και για την κατάσταση του ΕΛΑΠΕ τονίζοντας ότι είναι ανησυχητικό που επιδεινώθηκε το έλλειμμα. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν τονίζει ότι "οι μειωμένες τιμές χονδρικής και τιμές CO2 λόγω του κορωνοϊού, αν και έχουν θετικές επιπτώσεις για αρκετούς παίκτες της αγοράς, λειτουργούν αρνητικά για τα έσοδα του λογαριασμού. Ο λειτουργός θα εξετάσει νέα μεθοδολογία υπολογισμού τους ώστε να συμβαδίζουν με τις αλλαγές στην αγορά".

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας ενός market test, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή έως τα τέλη του 2020. Η προτεινόμενη λύση προβλέπει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να έχουν πρόσβαση σε ένα ορισμένο μερίδιο της παραγωγής φορτίου βάσης. Στα πλαίσια αυτά, στην παρούσα φάση επιδιώκονται βελτιώσεις όσον αφορά τη διασφάλιση ότι (i) θα υπάρχει διαφανής διαδικασία επιλογής (ii) μικρότεροι παίκτες στην ελληνική λιανική αγορά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εκχωρούμενη ισχύ, (iii) θα υπάρχει ένας λεπτομερής μηχανισμός εφαρμογής, με άμεση συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, για την υλοποίηση του σχήματος.

Τέλος, μιλάει και για το master plan της απολιγνιτοποίησης, καθώς η Κομισιόν παρατηρεί ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν τις λιγνιτικές περιοχές και τις κοινότητές τους. Επίσης, τονίζεται ότι το σχέδιο της ΔΕΗ για απόσυρση των μονάδων προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα και μονάδες που δεν αποσύρονται συχνά δεν μπαίνουν στην αγορά, γεγονός που συνιστά εξέλιξη για το παραγωγικό μείγμα της Ελλάδας με άλλες πηγές να καλύπτουν το κενό, όπως το αέριο.

Μέγιστο ποσοστό 20% στα διμερή συμβόλαια των καθετοποιημένων παραγωγών

Οριστικοποιήθηκε η επιβολή πλαφόν 20% στη σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων από τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% - δηλαδή από τους καθετοποιημένους προμηθευτές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τα προβλεπόμενα στην απόφαση της ΡΑΕ, το όριο θα τεθεί σε ισχύ από την ημερομηνία έναρξης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, δηλαδή όταν θα λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Θα ισχύει έως και τον Δεκέμβριο του 2020, όταν η Αρχή θα επανακαθορίσει τα ποσοστά, συνεκτιμώντας τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί έως τότε.

Σημειώνεται, πάντως, ότι με δεδομένη τη μετάθεση της έναρξης του Target Model την 1η Νοεμβρίου, πρακτικά η εφαρμογή της απόφασης περιορίζεται στους δύο μήνες.

  
  

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το υβριδικό 5ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2020.

Το Συμπόσιο επικεντρώθηκε σε όλες τις παραμέτρους που αφορούν στην Ενεργειακή Μετάβαση, μεταξύ των οποίων το κρίσιμο ζήτημα της απολιγνιτοποίησης τόσο πανευρωπαϊκά αλλά και στη χώρα μας, την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Target Model, τις εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την πρόοδο των υποδομών και των δικτύων, την αγορά του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, το ρόλο του υδρογόνου και φυσικά την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στον ενεργειακό τομέα. Για μία ακόμη χρονιά, το Συμπόσιο λειτούργησε ως μία διεθνής πλατφόρμα προώθησης ενός εποικοδομητικού και ουσιώδους διαλόγου σε όλα τα κρίσιμα θέματα της ενέργειας.

Μέσα από 20 συνεδρίες με διαφορετικές θεματικές, πάνω από 120 ομιλητές, 20 παρουσιάσεις επιστημονικών άρθρων, και πάνω από 8.000 συμμετέχοντες, το Συμπόσιο διατήρησε το διεθνή, εξειδικευμένο, ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, παρέχοντας στους διαδικτυακούς συμμετέχοντες λεπτομερή ανάλυση των υπό συζήτηση θεμάτων.

Ειδικοί του κλάδου της ενέργειας, υψηλόβαθμα στελέχη, αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί από ιδρύματα, οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις εντός και εκτός Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους και να συζητήσουν για τα επίμαχα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, προσφέροντας έτσι στο κοινό μια ολοκληρωμένη εικόνα των εξελίξεων, των ευκαιριών αλλά και των προκλήσεων που αναδύονται σήμερα στον ενεργειακό τομέα τόσο σε ελληνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Επισξεφθείτε την ιστοσελίδα της ΗΑΕΕ για να δείτε τους ομιλητές καθώς και όλες τις συζητήσεις που διεξήχθησαν σε on-demand videos. 

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών και των επιστημονικών άρθρων είναι διαθέσιμες αποκλειστικά για τα μέλη της ΗΑΕΕ. 

  
  

Δημοσιεύτηκε το νέο τεύχος του Newsletter του έργου NESOI

Δημοσιεύτηκε το τρίτο newsletter του έργου NESOI European Islands Facility. Το έργο NESOI έχει στόχο να προωθήσει τους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για ενεργειακή μετάβαση, παρέχοντας στα νησιά εκπαίδευση, τεχνική βοήθεια, ευκαιρίες συνεργασίας και απτή χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εφαρμόσουν σχέδια ΑΠΕ και να γίνουν η κινητήριος δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Μετάβασης.

Το ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνει ακόμη τις σημαντικότερες δραστηριότητες του έργου έως σήμερα, όπως την πρόσφατη 1η Προκήρυξη για υποβολή προτάσεων, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε νησιά.    

  
 

Οδός Χαριλάου Τρικούπη 62,
Κηφισιά, 14562
Αθήνα, Ελλάδα

Τηλ: +30 210 92 30 422
E-mail : info@haee.gr

Follow us
              
  
Don’t want to receive this newsletter anymore?
You can unsubscribe here
Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας - www.haee.gr