Κύρια Ενεργειακά Νέα
Editorial: Δίλημμα για τις Βρυξέλλες οι κανόνες για το φυσικό αέριο
Ως γνωστόν, η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μακροπρόθεσμα μια στροφή προς τις ΑΠΕ ως τη βασική πηγή ενέργειας. Μέχρι πρότινος, το αφήγημα ήταν ότι μέχρι οι τεχνολογίες αυτές να είναι ικανές να “σηκώσουν” μόνες τους το βάρος, θα πρέπει να συνοδευτούν με τα λιγότερο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο.
Πλέον, όμως, ο νέος σχεδιασμός της Ε.Ε. καλεί για επιτάχυνση της μετάβασης και οι νέοι κανόνες που επεξεργάζεται η Κομισιόν αυτό το διάστημα ενδέχεται να περικόψουν σημαντικά τις χρηματοδοτήσεις για νέα έργα φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις αυτές δεν πρόκειται να επηρεάσουν σχέδια που έχουν υποβληθεί ήδη, αλλά και πάλι έχουν θορυβήσει τον κλάδο του αερίου που ζητά μια διαλλακτικότερη στρατηγική.
Μια πιο σαφής εικόνα θα διαμορφωθεί την άνοιξη, όταν και θα παρουσιαστούν οι κανόνες της Κομισιόν με μια πιο πλήρη μορφή, πάντως, αυτό που είναι σίγουρο είναι η έμφαση που δίδεται στο εξής τόσο από την Ε.Ε., όσο και από τις εταιρείες του κλάδου στο υδρογόνο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ευρώπη σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους εκατοντάδων δις. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ώστε το πράσινο υδρογόνο που παράγεται από ΑΠΕ να μπορέσει να ωριμάσει και να περιοριστεί το κόστος του. Το πολύ θετικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το υδρογόνο είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχετικά εύκολα σε υφιστάμενες υποδομές φυσικού αερίου και συνδυαστικά να δώσει μια λύση που θα επιτρέψει και στο “γαλάζιο” καύσιμο να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο.
Για αυτό και οι εταιρείες του φυσικού αερίου τονίζουν στις επικοινωνίες τους με τις Βρυξέλλες ότι αξίζει να στηριχθούν οι επενδύσεις σε υποδομές, αφού μακροπρόθεσμα θα γίνονται ολοένα και πιο πράσινες όσο αυξάνεται το μερίδιο του πράσινου υδρογόνου που διακινούν.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σίγουρα ένας δύσκολος γρίφος για την Κομισιόν που επιδιώκει να ισορροπήσει πολύ σημαντικά και βαρύνοντα στοιχεία του ενεργειακού μείγματος στο σχεδιασμό της.
Έμφαση στα μεγάλα φωτοβολταϊκά στον αδειοδοτικό κύκλο Δεκεμβρίου της ΡΑΕ
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ΑΠΕ παρατηρήθηκε και στις αιτήσεις του κύκλου Δεκεμβρίου της ΡΑΕ, με έμφαση στα πολύ μεγάλα έργα, κυρίως φωτοβολταϊκά, που ξεπερνούν σε εγκατεστημένη ισχύ τα 200MW.
Σύμφωνα με τον κατάλογο που ανακοινώθηκε από τη ΡΑΕ, τα έργα που αιτήθηκαν για βεβαίωση παραγωγού και ξεπερνούν σε ισχύ τα 200MW είναι 32 στον αριθμό. Πρόκειται για έργα που προβλέπεται να αναπτυχθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο εξ αυτών προέρχεται από την εταιρεία Ηλιακή Φλώρινας, για τη Φλώρινα με ισχύ 749MW. Ακολουθεί το έργο ισχύος 565 MW της Ηλιακής Κρωβύλης για τη Ροδόπη. Στα 460 MW είναι η ισχύς του έργου της ΙΔΕΑ ΦΩΣ στο Κιλκίς ενώ 432 MW είναι το έργο της IliakoPower στο Κιλκίς. 420MW είναι το έργο της Ηλειακής Τοπείρου στην Ξάνθη.
Παράταση για Φεβρουάριο στο διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την παράταση των προθεσμιών για την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σχετικά με την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της συμμετοχής της ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως αναφέρει η επιχείρηση, η παράταση δίνεται μετά από σχετικό αίτημα ενδιαφερόμενων επενδυτών.
Ειδικότερα, η ΔEΗ ανακοίνωσε ότι η νέα ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 19η Φεβρουαρίου (από 29 Ιανουαρίου), με την προθεσμία για υποβολή ερωτήσεων αναφορικά με την πρόσκληση να ορίζεται η 5η Φεβρουαρίου ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα έχουν προθεσμία ως την 26η Φεβρουαρίου για την υποβολή όλων των εγγράφων που πρέπει να συνοδεύουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Ακριβή η τιμή χονδρεμπορικής στη ΝΑ Ευρώπη κατά το γ' τρίμηνο του 2020
Την έκθεσή της για την αγορά ηλεκτρισμού της Ευρώπης κατά το γ' τρίμηνο του 2020 δημοσίευσε η Κομισιόν, όπου καταγράφεται η πορεία της ανάκαμψης μετά την έντονη πτώση του β' τριμήνου.
Για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η έκθεση αναφέρει ότι οι μέσες τιμές ανέκαμψαν πιο αργά σε σύγκριση με άλλες περιοχές και έφτασαν τελικά στα επίπεδα προ της πανδημίας το Σεπτέμβριο ως αποτέλεσμα της ασθενούς ζήτησης και της υψηλής παραγωγής των αιολικών και υδροηλεκτρικών. Η μέση τιμή στο γ' τρίμηνο αυξήθηκε κατά 43% σε σύγκριση με το β' τρίμηνο, δηλαδή στα 43 ευρώ ανά μεγαβατώρα και ήταν 30% χαμηλότερη σε ετήσια βάση.
Κυρώθηκαν οι συμφωνίες για τον αγωγό IGB και το EMGF
Κυρώθηκαν στη Βουλή οι διακρατικές συμφωνίες για τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB και το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).
Αναφορικά με τον IGB, ο υπουργός ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι μελλοντικά θα αξιοποιηθεί το υπάρχον δίκτυο αερίου για το υδρογόνο, όταν θα είναι έτοιμο να συνεισφέρει. "Άρα οι αγωγοί του σήμερα είναι υποδομές που δεν πάνε χαμένες και τις στηρίζουμε", σχολίασε.
Χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη το 52% του IGB με το 40% να έχει υπογειοποιηθεί ήδη, άρα προχωρά η κατασκευή του τη στιγμή που πολλά υλικά κατασκευάζονται από ελληνικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους. "Ο IGB θα μεταφέρει κασπιανό αέριο προς το βορρά και θα μεταφέρει και αέριο από άλλες πηγές μέσω του LNG Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο", συμπλήρωσε.
Η Energean προχωρεί στην ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο
Την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για την ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτων στις παραχωρήσεις North El Amriya/ North Idku (NEA/NI) στην Αίγυπτο γνωστοποίησε η Energean στο πλαίσιο της Επενδυτικής και Επιχειρησιακής Ενημέρωσης (Trading Statement and Operational Performance) για το κλείσιμο του 2020 προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.
Το project έχει ως στόχο την ανάπτυξη 49 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου, το 87% των οποίων είναι σε φυσικό αέριο. Η έναρξη παραγωγής προσδιορίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και τα κοιτάσματα στην αιχμή παραγωγή τους θα δίνουν περίπου 90 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 1.000 βαρέλια πετρελαίου (condensates) ημερησίως. Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων των παραχωρήσεων ΝΕΑ/ΝΙ θα γίνει μέσω σύνδεσης με την εξέδρα ΙΙΙ στο North Abu Qir, σε μία συνολική επένδυση 235 εκατ. δολαρίων. Τα κοιτάσματα του Abu Qir έδωσαν το 2020 παραγωγή 35,4 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (boe) ημερησίως, η συντριπτική πλειοψηφία της οποίας είναι σε φυσικό αέριο.
Συμφωνία με τους θεσμούς για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ
Σε συμφωνία με τους θεσμούς στο θέμα του Anti-TrustCase κατέληξε η σημερινή, πρώτη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση λιγνιτικής ενέργειας μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.
Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.
Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργεια. Η διάθεση θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ σε προκαθορισμένη τιμή, συνδεόμενη με την προημερήσια αγορά, και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης.