ΠΙΣΩ
Περισσότερα

HAEE Brussels Gas Forum

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
19 Οκτωβρίου 2017 Βρυξέλλες, Βέλγιο

Με πνεύμα στενής συνεργασίας, η Ελλάδα και η Κύπρος παρουσίασαν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φόρουμ για το φυσικό αέριο που διοργάνωσε η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ), την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Αίθουσα "Loyola de Palacio") στις Βρυξέλλες. Η ενσωμάτωση του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό ενεργειακό περιβάλλον και οι μέθοδοι εκμετάλλευσής του τονίστηκαν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ. Οι κύριοι ομιλητές, Μαρία Σπυράκη, Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Επικεφαλής του κόμματος ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές στην Κύπρο, υπογράμμισαν την ανάγκη επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου και της προώθησής του από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έως την Ευρώπη, με τη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου και μέσω των σχεδίων που υποστηρίζονται από την Επιτροπή, όπως ο αγωγός της Ανατολικής Μεσογείου και ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επιβάλλει ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο φυσικό αέριο όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη παρά ως καύσιμο ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε. Αυτός ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, ο οποίος επιβλήθηκε αποκλειστικά στη χρήση φυσικού αερίου και όχι σε άλλους ενεργειακούς πόρους, αντίκειται στην αρχή του ανταγωνισμού που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόλο που σήμερα η χώρα προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία της με την ανάπτυξη και τον εξορθολογισμό του βιομηχανικού ιστού. Η λεπτομερής ανάλυση του μοναδικού ελληνικού προβλήματος για την Ευρώπη έγινε με την παρουσίαση της μελέτης "Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη" από τον υποψήφιο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Φίλιππο Ιωαννίδη. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναλύθηκε διεξοδικά η οικονομική και νομοθετική πτυχή του θέματος, η οποία δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ιωαννίδης επεσήμανε ότι η φορολόγηση του φυσικού αερίου για βιομηχανικές χρήσεις όταν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη δημιουργεί πρόσθετα εμπόδια και ασκεί επιπλέον πιέσεις στη σκληρά δοκιμασμένη ελληνική οικονομία και δεν συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι από το 2010 έως το 2015 η οικονομική δραστηριότητα στο βιομηχανικό τομέα υπέστη δραστική συρρίκνωση κατά 27%. Στην Ελλάδα, το 2011 επιβλήθηκε ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο χωρίς να προβλεφθούν απαλλαγές ή εκπτώσεις βάσει του όγκου χρήσης ή κατανάλωσης και πρόσθεσε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΜΕΛΗ HAEE
Το προϊόν προστέθηκε στο καλάθι.
Πατήστε εδώ για να κάνετε log-in.
Προστέθηκε
Πληρωμή