Συνέντευξη: Ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος μιλά στο κανάλι SBC για τις αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες

Στις ευκαιρίες που παρουσιάζει το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά ενέργειας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ, Δρ.  Κώστας Ανδριοσόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό SBC και στην εκπομπή Energy Week του δημοσιογράφου, Θοδωρή Παναγούλη. Όπως σημείωσε ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, το άνοιγμα τα αγοράς του φυσικού αερίου, ο τομέας των ΑΠΕ, οι νέες υποδομές LNG και η θεσμοθέτηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας δημιουργούν νέες προοπτικές για τις επιχειρήσεις, τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές.

Αναφερόμενος στις υποδομές LNG, σημείωσε ότι το πλωτό FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι κοντά στην υλοποίησή του, είναι συμπληρωματικό με τις άλλες κρίσιμες υποδομές φυσικού αερίου για τη χώρα μας, όπως ο TAP, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ο IGB, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας ή και οι προτάσεις για την αποθήκη της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριοσόπουλο, το τερματικό της Αλεξανδρούπολης θα δώσει στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να γίνει η χώρα περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου, όπως εξάλλου είναι και ο διακηρυγμένος εδώ και χρόνια στόχος.

Μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες διαβλέπει ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ και για τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα για τα αιολικά, σημειώνοντας ότι ο κλάδος προσβλέπει σε μια ανάπτυξη ως και 100% στα επόμενα 3-5 χρόνια στον τομέα των αιολικών. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο από διεθνείς κολοσσούς όσο και από εγχώριους παίκτες», όπως σημείωσε.

Δείτε τη συνέντευξη εδώ.

 

Συνέντευξη: Ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος μιλά στο κανάλι SBC για τις αλλαγές στην ενεργειακή αγορά και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες

 

Με δεδομένο ότι και στην Ελλάδα, μετά το άνοιγμα της λιανικής αερίου, αρκετές εταιρείες ξεκίνησαν ήδη να παρέχουν συνδυαστικά πακέτα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος εκτικά ότι ο μεταξύ τους ανταγωνισμός ωφελεί τον καταναλωτή, καθώς θα υπάρχουν εκπτώσεις, αφού οι νέοι παίκτες θα κινηθούν επιθετικά προκειμένου να πάρουν μερίδιο από την αγορά. Αυτό θα δώσει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να αναζητήσει την προσφορά καλύτερης τιμής.

Άλλωστε, αντίστοιχη πείρα υπάρχει από το άνοιγμα της αγοράς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπως σημείωσε. Το αν θα ισχύσει και στον ενεργειακό κλάδο αυτό που είδαμε στις τηλεπικοινωνίες, δηλαδή να συγκεντροποιείται εκ νέου ο κλάδος στη συνέχεια, είναι κάτι που μόνο η αγορά και η πράξη θα το δείξει.

Αυτή τη στιγμή μπορεί να έχουμε πολλές εταιρείες οι οποίες πουλάνε ρεύμα ή/ και φυσικό αέριο, όμως ακόμα δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο όλες αυτές οι εταιρείες θα επιβιώσουν στο νέο τοπίο. Δεδομένης της εμπειρίας που υπάρχει από άλλες αγορές και άλλους τομείς, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος σημείωσε ότι και στον ενεργειακό κλάδο μπορεί να δούμε αντίστοιχη συγκεντροποίηση στο μέλλον.

Πολύ κοντά στο στόχο να γίνει η Ελλάδα κόμβος φυσικού αερίου

Το πλωτό FSRU της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι κοντά στην υλοποίησή του, είναι συμπληρωματικό με τις άλλες κρίσιμες υποδομές φυσικού αερίου για τη χώρα μας, όπως ο TAP, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα και ο IGB, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας ή και οι προτάσεις για την αποθήκη της Καβάλας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ανδριοσόπουλο, το τερματικό της Αλεξανδρούπολης θα δώσει στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα, ώστε να γίνει η χώρα περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου, όπως εξάλλου είναι και ο διακηρυγμένος εδώ και χρόνια στόχος.

Παρά το γεγονός ότι ο κόμβος αυτός αποτελεί εδώ και χρόνια διακηρυγμένο στόχο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές δεν μπορεί να καταστεί εφικτός, υπογράμμισε ο Δρ. Ανδριοσόπουλος. Βλέπουμε, όμως, ότι πλέον είμαστε στη φάση που είμαστε πολύ κοντά στο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το LNG και το έργο της Αλεξανδρούπολης, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος εξήγησε ότι πρωταρχικό τους ενδιαφέρον είναι να μπουν σε ένα πρότζεκτ υποδομής, όπως το εν λόγω FSRU, ο κύριος όμως στόχος είναι η προμήθεια αμερικανικού LNG στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι προφανές, άλλωστε, σημείωσε ο κ. Ανδριοσόπουλος, ότι κοιτούν και βορειότερα από τα σύνορά μας.

Κρίσιμο θέμα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας η ρευστότητα και η ευελιξία

Το άνοιγμα της αγοράς, το γεγονός ότι θα υπάρχουν περισσότεροι πωλητές ενέργειας, αλλά και κατ’ ανάγκη μετά και αγοραστές, θα δημιουργήσει την απαραίτητη ρευστότητα στην αγορά προκειμένου να λειτουργήσει ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Αναφερόμενος και στην προοπτική εισαγωγής, σε δεύτερο χρόνο, προϊόντων φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος επεσήμανε ότι οποιαδήποτε νέα οδός φυσικού αερίου στη χώρα μας θα βοηθήσει στην προαναφερθείσα μεγαλύτερη ρευστότητα, ενώ και η μεγαλύτερη ευελιξία στα συμβόλαια και τις μεταπωλούμενες ποσότητες σημαίνει και μεγαλύτερη ανάγκη χρηματιστηριακών προϊόντων.

Για παράδειγμα, μιλάμε για προθεσμιακά συμβόλαια τα οποία θα πωλούνται στη δευτερογενή αγορά και θα μπορεί κάποιος χρήστης να τα χρησιμοποιήσει για διαχείριση κινδύνου ή για άλλους σκοπούς βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου του.

Μεγάλες επιχειρηματικές ευκαιρίες στα αιολικά

Επιχειρηματικά, ο τομέας των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των αιολικών (λόγω του μεγάλου δυναμικού και των πολλών αδειών) θα είναι ο τομέας στον οποίο θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες, εκτίμησε ο Δρ. Ανδριοσόπουλος.

Μάλιστα, όπως τόνισε, προσβλέπουμε σε μια ανάπτυξη ως και 100% στα επόμενα 3-5 χρόνια στον τομέα των αιολικών. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο από διεθνείς κολοσσούς όσο και από εγχώριους παίκτες.

Άλλωστε, όπως είπε ο Δρ. Ανδριοσόπουλος, εξαιτίας της μεγάλης τάσης απανθρακοποίησης του συστήματος, οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι διεθνώς επενδύουν στις ΑΠΕ.

Τέλος, ο Δρ. Ανδριοσόπουλος υπογράμμισε, ότι το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες δίνει τη δυνατότητα σύμπραξης συνεταιρισμών, κάτι που δίνει περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης.