ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Με θετικές προοπτικές οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Με θετικές προοπτικές οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Με θετικές προοπτικές ξεκινά το 2018 για τον κλάδο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς σε εξέλιξη είναι ο διαγωνισμός για τις περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Οι νέες προκηρύξεις είναι αποτέλεσμα των αιτήσεων που υπέβαλαν, η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., η οποία ενδιαφέρεται για δύο θαλάσσιες περιοχές Νότια και Νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Energean Oil & Gas, για θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά του μπλοκ 2, στο Ιόνιο.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς«Από τα μέχρι τώρα στοιχεία καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον για τις περιοχές. Πρόκειται για επενδύσεις με μεγάλο κόστος και μόνο εταιρείες με διεθνή εμπειρία και οικονομική ευχέρεια μπορούν να δραστηριοποιηθούν ενεργά και με επιτυχία. Οι επενδύσεις των τριών πρώτων χρόνων θα επιτρέψουν στις εταιρείες να αποφασίσουν εάν θα μείνουν ή θα φύγουν. Η κοινοπραξία με τις ελληνικές εταιρείες αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ο οποίος δεν έχει απλώς έναν διαμεσολαβητικό χαρακτήρα αλλά είναι καίριας σημασίας, καθώς θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας προχωρημένης τεχνογνωσίας για τις ελληνικές εταιρείες».

Ο κ. Μπασιάς τόνισε ότι δε θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ενεργή οικονομική και τεχνική συμμετοχή της Ελλάδας στη φάση της έρευνας, δεδομένου ότι η οικονομική επιβάρυνση θα ήταν πολύ υψηλή εν μέσω της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας. Αντ’ αυτού, το όφελος της Ελλάδας θα ήταν να ενισχύσει την τεχνική και διαπραγματευτική ικανότητά της.

Κατά την επόμενη τριετία θα υπάρξουν τρία νέα σεισμικά δεδομένα, τα οποία θα επιτρέψουν κατόπιν τη διενέργεια αδειοδοτικού γύρου, μετά το 2020, τόσο για θαλάσσιες όσο και για χερσαίες περιοχές.

Στην περιοχή της Κρήτης υπάρχουν ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές τις συγκεντρώσεις φυσικού αερίου ή αργού δυτικά της Γαύδου και μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, μακρυά από τις ακτές. Εξίσου γεωλογικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται στο Ιόνιο, νότια της Κέρκυρας, μια περιοχή η οποία επίσης έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στις υπεράκτιες περιοχές (Ιόνιο, Δυτική Πελοπόννησος και ΝΔ Κρήτη), κατά το διάστημα 2012-2016, σε συνολική θαλάσσια έκταση 205.000 τμ, η διεθνής βιομηχανία έδειξε ενδιαφέρον μόνο για το 5%, το οποίο «μεταφράζεται» σε πέντε υπεράκτια οικόπεδα.

Ο κ. Μπασιάς σημειώνει ότι η πρόσφατη ανακάλυψη του Ζορ από μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία στην Αίγυπτο, περίπου στα σύνορα με την Κύπρο, έδωσε «θετικά σήματα» και τώρα πιστεύει πως πλέον η βιομηχανία έχει την απόδειξη, ότι υπάρχει και ένα δεύτερο πετρελαϊκό σύστημα, το οποίο δεν είναι κλαστικό αλλά ασβεστολιθικό και πρέπει να είναι εκτεταμένο στη Μεσόγειο. Η δυτική Ελλάδα, όπως και η περιοχή νότια από την Κρήτη, είναι μέρος αυτού του συστήματος. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να έρθει η βιομηχανία και να καταθέσει αιτήσεις.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Με θετικές προοπτικές οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα