Ματιά στα νέα από τη ΗΑΕΕ
Ματιά στα νέα από τη ΗΑΕΕ

Οι ενεργειακές «δεσμεύσεις» μετά το Eurogroup

Oι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και οι επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα εντάσσονται στο πλάνο της ενεργειακής πολιτικής, η οποία ακολουθεί τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ενώ μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου καλείται να συμβάλει στην «καθαρή» έξοδο τον Αύγουστο του 2018.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της ΔΕΗ (αποεπένδυση) θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Παράλληλα, όπως προβλέπεται, το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων και το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπερταμείου θα υλοποιείται σε συνεχή βάση. Με στόχο την ταχεία προσέλκυση επενδύσεων για την υποστήριξη ενός σχεδίου σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο ΔΕΣΦΑ (τέλος 2018), στα ΕΛΠΕ (συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των υπολοίπων μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ), στη ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται η πρόθεση να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές που αφορούν στην πώληση ή άλλου είδους εκμετάλλευση (monetisation) μετοχών της ΔΕΗ του Δικτύου της ΔΕΠΑ. Το μοντέλο-στόχος (Target Model) θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή μέχρι τα μέσα του 2019, ενώ τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής αξιολόγησης του συστήματος δημοπρασιών NOME θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2019.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Εurogroup, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας την προηγούμενη Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πολύ κοντά στις προσδοκίες της κυβέρνησης, και στις τέσσερις θέσεις με τις οποίες προσήλθε, ενώ για τα ενεργειακά επεσήμανε ότι υπάρχει ένα σύνολο δεσμεύσεων, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ κλπ), το Χρηματιστήριο Ενέργειας κ.α. που πρέπει να υλοποιηθούν.

  

ΔΕΗ: Έξι υποψήφιοι επενδυτές για τις υπό πώληση μονάδες

Τέσσερις ελληνικές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, DAMCO ENERGY) και τρεις ξένες εταιρείες διεκδικούν τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Ειδικότερα, φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπέβαλαν εμπρόθεσμα, σύμφωνα με την από 31.05.2018 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, τα ακόλουθα έξι ενδιαφερόμενα μέρη (με αλφαβητική σειρά):

1. BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED και DAMCO ENERGY S.A. (CONSORTIUM)

2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

3. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. ENERGETICKY A PRUMYSLOVY HOLDING, A.S. (EPH) 

5. INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED

6. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι σύμβουλοι της ΔΕΗ Α.Ε. αναφορικά με τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν το πόρισμά τους προς τη ΔΕΗ Α.Ε. σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η τελική απόφαση για τους υποψηφίους που προκρίνονται στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε.

Συστάθηκε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ανακοινώθηκε και επισήμως από το ΛΑΓΗΕ η σύσταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας μετά από τη ΓΣ που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου με την οποία εγκρίθηκε η απόσχιση του κλάδου της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΛΑΓΗΕ Α.Ε και η εισφορά του εν λόγω κλάδου για τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας Α.Ε.» και το διακριτικό τίτλο «ΕΧΕ Α.Ε.».

Το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΕ Α.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000 ευρώ και συμμετέχουν σε αυτό με τα ακόλουθα ποσοστά τα παρακάτω νομικά πρόσωπα:

1) Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.» με ποσοστό 22%.

2) Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» με ποσοστό 20%.

3) Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» με ποσοστό 7%.

4) Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» και το διακριτικό τίτλο «ΧΑ Α.Ε.» με ποσοστό 31%.

5) Ο διεθνής οργανισμός με την επωνυμία «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» και το διακριτικό τίτλο «EBRD» με ποσοστό 20%.

Σημειώνεται ότι το «Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου» έχει συμφωνηθεί να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΧΕ Α.Ε. αμέσως μετά την απαιτούμενη έγκριση από το Κυπριακό Κοινοβούλιο με ποσοστό 10%, το οποίο θα του μεταβιβασθεί από την εταιρεία ΧΑ Α.Ε..

Πώς θα λειτουργεί το Εθνικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης 

Στη λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης αναφέρονται με άρθρο τους στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Iωάννης Ορφανός, Εμπορικός και Οικονομικός σύμβουλος του βρετανικού Υπουργείου Ενέργειας και Βιομηχανίας και Διευθύνων Εταίρος της Green Value Associates, με έδρα το Λονδίνο και ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής, Διευθυντής στο Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Διοίκησης στο ESCP Europe Business School του Λονδίνου, όπου και κατέχει την έδρα καθηγητή Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας, καθώς επίσης και Πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE).

Όπως αναφέρουν, στην περίπτωση της Ελλάδας, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας (E.A.) παραμένει μια μεγάλη πρόκληση. Σχετίζεται με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την απομάκρυνση της ενεργειακής φτώχειας, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο θέρμανσης και τη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών τόσο στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις όσο και στα νοικοκυριά. Αναμφισβήτητα, θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα της μείωσης των εκπομπών άνθρακα που θα απορρέουν από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

 

Οι ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πρέπει να κάνουν lifting 

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλο τον κόσμο έχουν ανάγκη από ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, καθώς ο ενεργειακός κλάδος υποφέρει από χρόνια υποαπόδοση. Αυτό υποστηρίζει άρθρο των Financial Times, ενώ αναφέρει ότι στον ενεργειακό κλάδο, για 10 συνεχόμενα έτη, οι αποδόσεις για τους μετόχους δεν ξεπερνούν το 1%.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της McKinsey, η οποία εξέτασε την απόδοση 50 εισηγμένων επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα. Συγκριτικά, ο αντίστοιχος παγκόσμιος δείκτης απόδοσης κατέγραψε κέρδη 55% ενώ οι επενδυτές πέρασαν δύσκολες εποχές. Πολλές από τις εξεταζόμενες επιχειρήσεις έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Η Centrica στο Ηνωμένο Βασίλειο είδε τη μετοχή της να σημειώνει πτώση 50% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η γαλλική EDF 65% από το 2005, οπότε έκανε την αρχική δημόσια προσφορά. Η αξία της γερμανικής RWE, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, έφθασε στο 1/5 από την (μέγιστη υψηλή) αξία που είχε 10 χρόνια νωρίτερα.

 

Απαιτούνται επενδύσεις 14,5 τρις δολαρίων για την ηλεκτρική ενέργεια

Η ενεργειακή βιομηχανία πρέπει να επενδύσει κεφάλαια ύψους 14,5 τρις δολαρίων μέχρι το 2040 προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που θα εξακολουθήσουν να παίζουν τα ορυκτά καύσιμα, παρά το γεγονός ότι διευρύνεται η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγει έρευνα του Jens Zimmermann από την Credit Suisse, η οποία βασίζεται σε προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ΙΕΑ.

Το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα αναμένεται να μειωθεί από το 41% στο 30% το 2040, αλλά αυτή η μείωση αναμένεται ότι θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ από το 6% στο 18%.

«Ωστόσο πάνω από το μισό και συγκεκριμένα το 54% της ηλεκτρικής ενέργειας θα εξακολουθήσει να παράγεται από τους σταθμούς θερμικής παραγωγής και τη χρήση υδρογονανθράκων (κυρίως άνθρακα και αερίου), το 2014 σύμφωνα με τον ΙΕΑ», αναφέρει ο Zimmerman.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης σημαίνει ότι η παραγωγική δυνατότητα για ηλεκτρική ενέργεια πρέπει να αυξηθεί κατά 80% από τα 5.884 γιγαβάτ στα 10.500.

 

Η ΔΕΠΑ φιλοξένησε τη Γενική Συνέλευση του Eurogas

Στην Αθήνα έδωσαν για πρώτη φορά ραντεβού οι επικεφαλής 44 ενεργειακών κολοσσών στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Eurogas.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα και τις εργασίες της συντόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Δημήτρης Τζώρτζης, ο οποίος αποτελεί Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurogas.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης έγιναν αναλυτικές συζητήσεις για τον τομέα του Φυσικού Αερίου αλλά και για τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Επίσης, συζητήθηκαν οι διεθνείς διεργασίες στον τομέα του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Στην ομιλία του, ο κ. Τζώρτζης παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ομίλου της ΔΕΠΑ με έμφαση στο γεωστρατηγικό ρόλο της εταιρίας στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, ανέλυσε τα δεδομένα ανασυγκρότησης της αγοράς φυσικού αερίου και τις υπο διαμόρφωση εξελίξεις για την ανασυγκρότηση του Ομίλου.

Η ΔΕΠΑ στο πλαίσιο της εξωστρεφούς στρατηγικής που αναπτύσσει για την ανάπτυξη της αγοράς και των υποδομών του φυσικού αερίου και με σκοπό να συμβάλλει στην προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα εξακολουθεί να αναπτύσσει συνέργειες και να συμμετάσχει ενεργά σε διεθνείς φορείς.

Η GASTRADE παρουσιάζει τον τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη

Ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα στην Ελλάδα παρουσιάζει η GASTRADE, η πρώτη εταιρεία που απέκτησε Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «Ποσειδώνια 2018». Πρόκειται για το έργο του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Βόρειας Ελλάδας.

Το έργο αναπτύσσεται στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, διασφαλίζοντας νέες πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου και συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών της χώρας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Τερματικός Σταθμός LNG Βόρειας Ελλάδας αποτελεί ένα καινοτόμο έργο, στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, σχεδιασμένο με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το Νοέμβριο ο διαγωνισμός για την «ΔΕΠΑ Εμπορία»

Το Νοέμβριο του 2018 ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής 50% + 1 μετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στη ΔΕΠΑ Εμπορία από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ θα ακολουθήσει το 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, ολοκληρώνονται οι συναλλαγές:

α) Πώλησης στην ΕΝΙ της συμμετοχής της ΔΕΠΑ ύψους 51% στην ΕΠΑ ΘΕΣΣ

β) Αγοράς από τη SHELL του 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής

Σύμφωνα με το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, το σχέδιο για τη ΔΕΠΑ θα προχωρήσει αφού προηγηθεί η «λήψη σχετικών εγκρίσεων από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις συναλλαγές μεταξύ ΔΕΠΑ-ΕΝΙ και ΔΕΠΑ-SHELL». Αυτά αφορούν:

  • Μεταβίβαση μετοχών και οικονομικό κλείσιμο συναλλαγών.
  • Νομοθέτηση για εταιρικό μετασχηματισμό/ διάσπαση ΔΕΠΑ, στη βάση σχετικής μελέτης που θα κάνει η ΔΕΠΑ και υλοποίηση αυτού.
  • Εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής 50% + 1 μετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εμπορία από το ΤΑΙΠΕΔ το Νοέμβριο του 2018.
  • Δικαίωμα αρνησικυρίας ΕΔ: Η άσκηση από το ΕΔ του δικαιώματος αρνησικυρίας περιορίζεται σε θέματα που συνιστούν αναγκαία και αναλογική δράση για: (α) την εφαρμογή υφιστάμενων και μελλοντικών προληπτικών μέτρων και σχεδίων έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/ 1938, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης διασφάλισης επαρκούς διαφοροποίησης πηγών και διαδρομών εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του ΥΦΑ, (β) τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις (π.χ. δέσμευση ποσοτήτων) που προϋπήρχαν του διαγωνισμού και απορρέουν από τη συμμετοχή στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Η άσκηση αυτού του δικαιώματος αρνησικυρίας μπορεί να υποβληθεί σε δικαστικό έλεγχο ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, εάν αμφισβητηθεί από τον άλλο μέτοχο.
  • Η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης του μεριδίου συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου (14%) στις υποδομές θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας της εμπορίας.

H MotorOil εξαγοράζει την NRG Ενεργειακή

Την εξαγορά της NRG Trading House (του ομίλου Χανδρή), που δραστηριοποιείται στην εμπορία και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από το 2012, ανακοίνωσε η MotorOil. Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. ανακοινώνει την κατ' αρχήν συμφωνία για την απόκτηση ποσοστού 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εδρεύουσας στο Μαρούσι Αττικής εταιρείας NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Αντισυμβαλλόμενη είναι η εδρεύουσα στην Κύπρο εταιρεία NRG GLOBAL ENERGY TRADING HOUSE LTD που είναι μοναδική μέτοχος της NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας το ποσοστό της NRG GLOBAL ENERGY TRADING HOUSE LTD στην NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. θα μειωθεί σε 10%.

Η απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. αποτελεί ένα ακόμη βήμα της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) Α.Ε. για την ενίσχυση του ενεργειακού της αποτυπώματος (foot print) και σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξαγορά του 90% της NRG από τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην αγορά της ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα και δημιουργεί νέα δεδομένα, καθόσον πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του Έλληνα καταναλωτή μέσω παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα τόσο της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ όσο και της NRG είναι η εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα του ανθρώπινου δυναμικού τους, γεγονός που αποτελεί τη βάση για την επιτυχία του εγχειρήματος».

Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., διαθέτει ένα από τα πλέον σύνθετα και ευέλικτα Διυλιστήρια (Nelson Complexity Index 11,54) παγκοσμίως. Πέραν της διύλισης διαθέτει παρουσία στους τομείς του αεροπορικού καυσίμου, του φυσικού αερίου και της έρευνας & εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου (upstream). Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Αύγουστο του 2001 και στην πορεία των 17 χρόνων που μεσολάβησαν έχει διαθέσει 1,3 δις Ευρώ σε επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής και την ενίσχυση των υποδομών του Διυλιστηρίου της.

Η NRG TRADING HOUSE ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., αποτέλεσε φυσική συνέχεια της πολύχρονης και επιτυχημένης παράδοσης του Ενεργειακού Ομίλου Χανδρή στον τομέα της Ενέργειας. Η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 2012 και αποτελεί μία από τις πλέον εξειδικευμένες εταιρείες Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η δυναμική της πορεία αποτυπώνεται στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών της, ο οποίος στη χρήση 2017 διαμορφώθηκε σε 86 εκατ. ευρώ έναντι 48,5 εκατ. ευρώ το 2016 και 16,5 εκατ. ευρώ το 2015. Διαθέτει ισχυρό πελατειακό χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και σημαντικό μερίδιο μεταξύ των οικιακών καταναλωτών.