Ματιά στα νέα από τη ΗΑΕΕ - Ιούλιος 2018
Ματιά στα νέα από τη ΗΑΕΕ - Ιούλιος 2018

Μπήκαν οι υπογραφές για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Τη σύμβαση πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ, των ΕΛΠΕ και της κοινοπραξίας των Snam, Enagas και Fluxys που αγοράζει το ποσοστό έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, κατά τη διάρκεια της υπογραφής της σύμβασης το τίμημα αγγίζει συνολικά τα 580 εκατ., εάν συνυπολογιστεί η αξία των μεταβιβαζόμενων μετοχών (535 εκατ.) και το μέρισμα χρήσης 2017 που θα εισπράξουν οι παλαιοί μέτοχοι (45 εκατ.). Σύμφωνα με τον ίδιο, το τίμημα ξεπέρασε κατά 45% το τίμημα της προηγούμενης ανάλογης προσπάθειας που επιχειρήθηκε το 2013 «αλλά συνοδεύεται στo πλαίσιο του business plan της εταιρείας και από ένα δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 330 εκατ. έως το 2023».

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο μεταβιβάζει το 31% του ΔΕΣΦΑ, η πώληση θα επιφέρει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έσοδα ύψους 251,28 εκατ. ευρώ, καθώς το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αφορά στα ΕΛΠΕ που πωλούν το 35%. Επιπλέον, το υφιστάμενο business plan του ΔΕΣΦΑ προβλέπει την εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδος Λαμπίρης, ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή και η συνεργασία με μια μεγάλη κοινοπραξία είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική της χώρας μας να ενεργεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Οι συστάσεις...

Επικεφαλής της κοινοπραξίας "SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A." που αγοράζει το 66% του ΔΕΣΦΑ είναι η Snam SpA, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας. Επιπλέον, η εταιρεία είναι μέτοχος στον αγωγό TAP και συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

Στην κοινοπραξία συμμετέχει η EnagáInternacional, 100% θυγατρική εταιρεία της EnagáS.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η εταιρεία ελέγχει και το διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία και είναι και αυτή μέτοχος στον TAP.

Το τρίτο μέρος της κοινοπραξία είναι η Fluxys, η οποία δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους Ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

 

ΙΕΑ: Πτώση στις παγκόσμιες επενδύσεις ΑΠΕ

Καθοδική πορεία ακολουθούν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρά το γεγονός ότι το κόστος των επενδύσεων βαίνει μειούμενο οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ ακολουθούν καθοδική πορεία. Όπως καταδεικνύει πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σημείωσαν πτώση 7% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2017. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 15 χρόνια και όπως αναφέρει ο Οργανισμός «η πτώση στις επενδύσεις αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης».

Οι ΑΠΕ αποτελούν βασικό πυλώνα για την βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον και θα πρέπει να αναπτυχθούν με γοργούς ρυθμούς προκειμένου να έχει επιτυχία η πολιτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με ένα από τα βασικά σενάρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα πρέπει ουσιαστικά να διπλασιαστούν με κεφάλαια που θα φθάνουν τα 550 δις δολάρια σε ετήσια βάση μέχρι το 2030.

 

Στις τελευταίες θέσεις ως προς την ελκυστικότητα για ΑΠΕ η Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις στο Δείκτη ελκυστικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με σχετική έκθεση της ΕΥ.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 34η θέση του Δείκτη, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο εξάμηνο κατά μία θέση και αφού προηγουμένως είχε αναρριχηθεί κατά οκτώ θέσεις από την τελευταία θέση μεταξύ των 40 χωρών της κατάταξης.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, η Κίνα κατακτά την πρώτη θέση του Δείκτη ενώ οι ΗΠΑ και η Γερμανία ξεπερνούν την Ινδία, η οποία βρίσκεται, πλέον, στην τέταρτη, από τη δεύτερη, θέση. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία καταγράφουν σημαντική πρόοδο, ανεβαίνοντας στην έβδομη και ένατη θέση αντίστοιχα, ενώ η Ταϊβάν επανεισέρχεται στην εξαμηνιαία κατάταξη των 40 ελκυστικότερων αγορών.

Η 51η έκδοση του Δείκτη αναδεικνύει μία τάση ενίσχυσης του προστατευτισμού στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο στόχος της Ινδίας για την ηλιακή ενέργεια το 2022 φαίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξος εν μέσω των ανησυχιών που προκαλεί στους επενδυτές η ενδεχόμενη επιβολή δασμού 70% στους εισαγόμενους ηλιακούς συλλέκτες και στις προσφορές χαμηλής ισχύος. Παράλληλα, τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμό 30% στις εισαγωγές ηλιακών φωτοβολταϊκών κυψελών και μονάδων. Ωστόσο, ο Δείκτης επισημαίνει την ανθεκτικότητα της αγοράς των ΗΠΑ, η οποία αναρριχήθηκε από την τρίτη, στη δεύτερη θέση, καθώς οι δασμοί που επιβλήθηκαν απορροφώνται σε μεγάλο βαθμό, ενώ τα έργα αιολικής ενέργειας δεν υπόκεινται στις περικοπές των επιδοτήσεων που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πρόσφατα στη χώρα.

Παρά τη μεγάλη μείωση των επενδύσεων σε ΑΠΕ το 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε στην έβδομη, από τη δέκατη θέση της κατάταξης, καθώς η αγορά φαίνεται να προσαρμόζεται στον τερματισμό των επιδοτήσεων των φωτοβολταϊκών μονάδων, ενώ προχωρούν έργα αιολικής ενέργειας στην ξηρά και ο εκσυγχρονισμός παλαιότερων αιολικών πάρκων.

Η Ολλανδία, όπου καταγράφεται μεγάλη επέκταση των ΑΠΕ, αναρριχήθηκε από τη 15η στην 9η θέση της κατάταξης του Δείκτη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζουν οι πρόσφατες προσφορές για την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας χωρίς επιδοτήσεις και η αυξανόμενη αγορά ηλιακής ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 14% στη συνολική παραγωγή ενέργειας μέχρι το 2020.

Η Ταϊβάν επανήλθε στην κατάταξη των 40 ελκυστικότερων αγορών για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, στην 31η θέση, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταργήσει την πυρηνική ενέργεια και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 20% έως το 2025, με ιδιαίτερη έμφαση στα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας.

Ο Δείκτης εξετάζει, επίσης, την τάση πολλών από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς να προχωρούν σε ολοένα και μεγαλύτερες επενδύσεις σε μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Ωστόσο, ενώ ο Δείκτης τονίζει ότι οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και η εξέλιξη των ηλεκτρικών οχημάτων αποτελούν, μακροπρόθεσμα, την κινητήριο δύναμη για επενδύσεις στις ΑΠΕ, ο ρυθμός μετάβασης των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών προς τις ΑΠΕ παραμένει αβέβαιος.

 

Υπεγράφη η συμφωνία ΔΕΠΑ - Shell

Υπεγράφη την προηγούμενη Παρασκευή στα γραφεία της ΔΕΠΑ, η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) και της Attiki Gas B. V. (Attiki Gas) (θυγατρική 100% της Shell Gas B.V., μία εταιρία του Royal Dutch Shell Group of Companies), για την πώληση και μεταβίβαση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΕΠΑ Αττικής)  και ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΔΑ Αττικής).

Το τίμημα εξαγοράς της ΕΠΑ Αττικής  είναι 39 εκ. ευρώ και το τίμημα εξαγοράς για την ΕΔΑ Αττικής είναι 111 εκ ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΔΕΠΑ θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΔΑ Αττικής. Η συμφωνία πραγματοποιείται στο πλαίσιο αναμόρφωσης της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας.

Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της ΔΕΠΑ σε σχέση με τη συναλλαγή ήταν οι Rothschild και Alpha Bank και Νομικοί Σύμβουλοι, οι δικηγορικές εταιρίες «Λαμπαδάριος & Συνεργάτες» και «Κουταλίδης». Γνώμη για το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής δόθηκε από την Eurobank.

Τη Σύμβαση υπέγραψε ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Βελισσάριος Δότσης, ο οποίος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η  σημερινή συμφωνία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον ενεργειακό τομέα της  χώρας. Μετά την πώληση του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου στην εταιρία ZeniΘ,  η ΔΕΠΑ προχωρά στην εξαγορά του 49% της Shell στις εταιρίες ΕΠΑ Αττικής  και ΕΔΑ Αττικής  έχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο, ενώ παραμένει μοναδικός μέτοχος της ΔΕΔΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου Α.Ε.) καθώς και μέτοχος του 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας). 

Η ΔΕΠΑ είναι η εταιρία που άλλαξε τον ενεργειακό χάρτη της χώρας εισάγοντας  το φυσικό αέριο  και δημιουργώντας τις απαραίτητες υποδομές ώστε το φυσικό αέριο να γίνει μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας  με τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Η σημερινή συμφωνία είναι στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΠΑ και αποτελεί το ορόσημο για τη μετάβαση της  στη νέα εποχή. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με τη σημερινή συμφωνία, και με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τομέα,  προς όφελος της Εταιρίας, των μετόχων, των καταναλωτών και της εθνικής μας οικονομίας».

 

Το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ για κέρδη 1 δισ. ευρώ

Από ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 3,9 δισ. ευρώ θα υποστηριχθεί το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ το οποίο προετοιμάστηκε από τη McKinsey και αφορά στην περίοδο 2018-2022. Από αυτά, το 50% κατανέμεται στα Δίκτυα και στις ΑΠΕ (31% στα Δίκτυα και 22% στις ΑΠΕ), το 23% στο συμβολαιοποιημένο έργο για την κατασκευή του νέου σταθμού λιγνιτικής παραγωγής Πτολεμαΐδα V και το 9% για επενδύσεις διατήρησης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των συμβατικών μονάδων παραγωγής. Μέσα από την επιδίωξη αυτών των προτεραιοτήτων και της εφαρμογής συγκεκριμένων δράσεων σε λειτουργικό και ρυθμιστικό επίπεδο, η ΔΕΗ στοχεύει σε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 1-1,1 δισ. ευρώ και λόγω καθαρού χρέους προς EBITDA της τάξεως 3x μέχρι το 2022.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανάλυση, οι τάσεις στη διεθνή αλλά και στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν τη ΔΕΗ, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Τα τελευταία επτά χρόνια υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη των ΑΠΕ και ένταση του ανταγωνισμού από υφιστάμενες εταιρείες καθώς και από την είσοδο νέων παικτών.  Για τα επόμενα 10 χρόνια  τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι η αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας  (λόγω του εξηλεκτρισμού), οι δράσεις για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών καθώς και η απανθρακοποίηση.  Έτσι, οι εταιρείες ενέργειας στην Ευρώπη πραγματοποιούν στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στα Δίκτυα, ιδιαίτερα της Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σε νέες δραστηριότητες στη Λιανική Αγορά. Η Ελληνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας αλλάζει γρήγορα σε όλο το εύρος της (αποεπένδυση λιγνιτικών μονάδων, άνοιγμα της λιανικής αγοράς και εισαγωγή του νέου target model), ενώ το Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας  αναμένεται να πιεσθεί, κυρίως λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ, με την υποστήριξη του συμβούλου της, εκπόνησε το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό της Σχέδιο, το οποίο θα διασφαλίσει την ανθεκτικότητά της και θα την μετατρέψει σε σύγχρονη και πρωτοποριακή εταιρεία ενέργειας.

Σημαντικότερες Στρατηγικές προτεραιότητες:

1. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) 

Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ κατά 600 MW περίπου έως το 2022, το οποίο θα προέρχεται κυρίως από Αιολικά  και Φωτοβολταϊκά, δεδομένης της αναμενόμενης ελκυστικότητάς τους έναντι άλλων πηγών ενέργειας, μέσω σημαντικής αύξησης του μεγέθους, του αριθμού των έργων και των δυνατοτήτων στις ΑΠΕ, με συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά την ισχύ και την απόδοση.  Στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ στην συνολική ισχύ της ΔΕΗ σε ποσοστό 20% - 25% έως το 2030-2035.

2. Πάγια Διανομής

Εστίαση στην βελτιστοποίηση των λειτουργικών επιδόσεων και στις επενδύσεις στα πάγια διανομής σε ρυθμιζόμενες και μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες, δεδομένων των σταθερών αποδόσεων που έχουν.

3. Λιανική Αγορά και Νέες Δραστηριότητες 

Επανατοποθέτηση της στρατηγικής της ΔΕΗ αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης των πελατών της, εστιάζοντας στη διατήρηση των υψηλής προτεραιότητας τμημάτων πελατών, στην αναθεώρηση του branding της, στην τιμολόγηση και την επέκταση των βασικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας προσφέροντας μία ευρύτερη γκάμα ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων (π.χ. double play στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, υπηρεσίες ενεργειακής απόδοσης).

Εντατικοποίηση των προσπαθειών για εισπράξεις και διακανονισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συσσωρευμένες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς και να αποτραπεί η δημιουργία νέων, μέσω τόσο μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής όσο και με μία σειρά από "quick wins".

4. Ορυχεία και συμβατική παραγωγή  

 • Έναρξη προγράμματος λειτουργικής βελτιστοποίησης και αποδοτικότητας στα Ορυχεία και τους Θερμικούς Σταθμούς Παραγωγής
 • Αποεπένδυση λιγνιτικής ισχύος 930 MW και των σχετικών ορυχείων
 • Απόσυρση 1.212 MW μέχρι το 2021
 • Συνετή διαχείριση των συμβατικών σταθμών παραγωγής στα Μη-Διασυνδεδεμένα νησιά και διερεύνηση των πιθανών ευκαιριών για μετατροπή υπαρχόντων πετρελαϊκών μονάδων σε μικρής κλίμακας μονάδες με καύσιμο LNG

5. Κεντρικές και Υποστηρικτικές Λειτουργίες 

 • Επαναπροσδιορισμός του μοντέλου λειτουργίας των υποστηρικτικών υπηρεσιών και εκμετάλλευση συνεργιών σε επίπεδο εταιρείας αλλά και ομίλου
 • Εξέταση και  διαχείριση των έμμεσων δαπανών προς τρίτους
 • Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ

6. Διεθνής Επέκταση  

Στοχευμένη ανάπτυξη νέων έργων σε διεθνείς αγορές με ανταγωνιστικές αποδόσεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και την εξειδίκευση της ΔΕΗ.

7. Νέες υπηρεσίες και προϊόντα

Αξιολόγηση άλλων ευκαιριών για ανάπτυξη (π.χ. ενεργειακές υπηρεσίες), λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη ανταγωνιστικότητα και αποδοτικότητα τους.

8. Ρυθμιστικό πλαίσιο (βασικά θέματα)

Πέρα από τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο επιχειρησιακό πλάνο, υπάρχει μία σειρά από ρυθμιστικά θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως:

 • Διεκδίκηση αποζημιώσεων ισχύος των μονάδων παραγωγής για την υποστήριξη των θερμικών μονάδων οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια εφοδιασμού και οι οποίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε σχέση με την κερδοφορία τους, δεδομένης της ελκυστικότητάς τους ως μεταβατικού καυσίμου σε σχέση με την κατασκευή νέων σταθμών
 • Μείωση της χρέωσης προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας για ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σταδιακή πλήρης κατάργησή της
 • Κατάργηση των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποεπένδυσης λιγνιτικών μονάδων και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019
 • Target model: λειτουργία αγοράς προθεσμιακών προϊόντων που θα προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία για αντιστάθμιση κινδύνου
 • Πλήρης ανάκτηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας

 

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Με ΗΛΕΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ η συνεργασία για τη γεωθερμία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στρατηγικού εταίρου από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικό δυναμικό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. λαμβάνοντας υπόψη του τις βελτιωμένες οικονομικές προσφορές της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. - Τέρνα ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε. για την απόκτηση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της υπό ίδρυση εταιρείας με σκοπό την ανάπτυξη Γεωθερμικών Ηλεκτροπαραγωγών Μονάδων, ανακηρύσσει «Υψηλότερα Προσφέροντα» την ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και «Αναπληρωματικό Προσφέροντα» την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. - Τέρνα ΑΙΟΛΙΚΗ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού υψηλής θερμοκρασίας σε τέσσερεις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ θα ιδρύσει κοινή εταιρεία με το στρατηγικό εταίρο, με σκοπό την ανάπτυξη γεωθερμικών σταθμών ισχύος 8MW στη Λέσβο και 5MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές.

 

Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

Στην εκτίμηση πως το πετρέλαιο σύντομα θα στοιχίζει 100 δολάρια το βαρέλι, λόγω των αναταράξεων στον εφοδιασμό που προκαλεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα αποδειχθούν μάταιες οι προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα βοηθήσουν να πέσουν οι τιμές.

Ο Τραμπ κατηγόρησε την περασμένη Τετάρτη τον ΟΠΕΚ ότι ωθεί προς τα επάνω τις τιμές του πετρελαίου και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τη Σαουδική Αραβία, να αυξήσουν την παραγωγή τους αν θέλουν να συνεχίσει η Ουάσινγκτον να τους προστατεύει απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό τους, το Ιράν.

 

Σημαντική μείωση αναμένεται στις εξαγωγές του ιρανικού αργού

Σημαντική μείωση (κατά 2/3) αναμένεται στις ιρανικές εξαγωγές αργού μέχρι το τέλος του έτους εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters κάτι που μεταφράζεται σε συρρίκνωση των συνολικών ποσοτήτων που εξάγονται στα 700.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2018.

Με βάση αυτό το σενάριο, το Ιράν θα χάσει πολύ σημαντικές αγορές, όπως είναι εκείνη της Ιαπωνίας και τις Νότιας Κορέας ενώ σημαντικές απώλειες θα υπάρχουν για το Ιράν και από τις πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτή η εξέλιξη θα έθετε τις διεθνείς αγορές κάτω από πίεση, καθώς μειώνεται οι παραγωγή σε άλλα μέρη του κόσμου (Βενεζουέλα, Λιβύη κλπ).

Όμως, οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές, κυρίως για το ίδιο το Ιράν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Facts Global Energy (FGE) οι εξαγωγές θα μπορούσαν να περιοριστούν στα 700.000 βαρέλια την ημέρα και μάλιστα προς συγκεκριμένες μόνο αγορές, όπως είναι εκείνες της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας.

Όσον αφορά στις ευρωπαϊκές χώρες, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές αποτέλεσαν το μεγαλύτερο εισαγωγέα ιρανικού πετρελαίου το α' εξάμηνο του έτους, με την Ιταλία και την Τουρκία να αποτελούν τους κορυφαίους εισαγωγείς, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία περιορίζουν πλέον τις εισαγωγές τους.