Η ΗΑΕΕ υποστηρικτής του 7ου Ενεργειακού Συνεδρίου «Καινοτομία και Επενδύσεις προς μια Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση»
Η ΗΑΕΕ ήταν υποστηρικτής του 7ου Ενεργειακού Συνεδρίου με τίτλο «Καινοτομία και Επενδύσεις προς μια Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση», το οποίο διοργανώθηκε από το Energy & Sustainability Club, το Management Science Laboratory και το MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 25 Απριλίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στην Αθηνα.
Ομιλητές του Sυνεδρίου ήταν οι: Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καθ. Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής Αργολίδας ΔΗΣΥ, π. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής ΠΕ Τρικάλων, Νέα Δημοκρατία, Υπεύθυνος Τομέα Περιβ/ντος, Ενέργειας & Κλιμ/κής Αλλαγής, Καθ. Γιώργος Ιωάννου, Διευθυντής, Management Science Laboratory, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α), Καθ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών & Ενεργειακών Οικονομικών, ESCP Europe Business School, Κώστας Βενετσάνος, Διευθυντής Ειδικών Πιστοδοτήσεων & Κοινοπρακτικών Δανείων, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Γιώργος Δανιόλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ΗΡΩΝ, Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Νικόλαος Νεζερίτης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων, ALPHA BANK, Γιώργος Νούνεσης, Πρόεδρος Δ.Σ., Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Δημήτριος Παπακωνσταντίνου, Σύμβουλος Στρατηγικής, Διαχ/στής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλ. Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), Σάββας Σεϊμανίδης, Πρόεδρος, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών (EREF), Δημήτρης Σαραντόπουλος, Πρόεδρος, Energy & Sustainability Club, Management Science Laboratory (Ο.Π.Α). 
Η ΗΑΕΕ υποστηρικτής του 7ου Ενεργειακού Συνεδρίου «Καινοτομία και Επενδύσεις προς μια Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση»
Το 7ο Ενεργειακό Συνέδριο με τίτλο «Καινοτομία και Επενδύσεις προς μια Βιώσιμη Ενεργειακή Μετάβαση» άνοιξε ο κ. Δημήτρης Σαραντόπουλος, Πρόεδρος του Energy & Sustainability Club του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιγράφοντας τις προκλήσεις της αγοράς ενέργειας και την ανάγκη συνδυασμού της καινοτομίας με τις επενδύσεις ώστε να μετεξελιχθεί αποτελεσματικά ο ενεργειακός τομέας προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Έπειτα, ο καθηγητής Γ. Ιωάννου ανέπτυξε τις δράσεις και το ερευνητικό έργο του Management Science Laboratory του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφορικά με την ενέργεια, ενώ προχώρησε στην ανακοίνωση της δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου ενέργειας εντός του Management Science Laboratory βασισμένο στην πολυετή ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου σε πλήθος προγραμμάτων σχετιζόμενα με την ενέργεια. Ο κ. Μ. Βερροιόπουλος ανέλυσε τις προτεραιότητες του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε θέματα όπως η  εξοικονόμηση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και άλλα, ενώ υπογράμμισε την προσήλωση του Υπουργείου στη στήριξη της έρευνας σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος.

 

Ο καθηγητής κ. Ι. Μανιάτης επεσήμανε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και την ανάγκη προώθησης των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων το συντομότερο δυνατό. Επιπρόσθετα περιέγραψε τη δυνατότητα επενδύσεων 50 δις στην ενέργεια, τις οποίες περιέγραψε αναλυτικά. Έπειτα το λόγο πήρε ο καθηγητής κ. Κ. Ανδριοσόπουλος όπου ανέλυσε τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο τονίζοντας τη στροφή παραδοσιακών πετρελαϊκών  και τεχνολογικών εταιρειών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις πράσινες τεχνολογίες. Ο κ. Σ. Σειμανίδης περιέγραψε τις τελευταίες εξελίξεις στο ρυθμιστικό πεδίο των ΑΠΕ στην Ευρώπη και υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση των πράσινων τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας, ώστε να επιτευχθούν οι Ευρωπαϊκοί στόχοι και η βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΗΡΩΝ, κ. Γιώργος Δανιόλος, ανέλυσε την ανάγκη οι ενεργειακές εταιρείες να προσφέρουν καινοτόμα ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ ανέφερε ότι ο όμιλος ΗΡΩΝ έχει ήδη ξεκινήσει να δίνει τη δυνατότητα σε πελάτες του να έχουν άμεση εικόνα της κατανάλωσης τους σε ωριαία βάση και με παράλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Οι κύριοι Κ. Βενετσάνος και Ν. Νεζερίτης περιέγραψαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενεργειακών επενδύσεων καθώς και τις ευκαιρίες νέων ενεργειακών χρηματοδοτήσεων τα επόμενα χρόνια.  Ο κ. Δ. Παπακωνσταντίνου με τη σειρά του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΔΔΗΕ και την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στο επίπεδο της Διανομής. Ειδικά ανέφερε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των εταιρειών σε σχέση με την καινοτομία και την έρευνα σε θέματα ενέργειας και τόνισε ότι αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Τέλος, ο κ. Γ. Νούνεσης ανέπτυξε τις δράσεις του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ σε θέματα καινοτομίας και έρευνας, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι παγκόσμιοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως η TOYOTA και η TESLA, ήδη εμπιστεύονται το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και συνεργάζονται ουσιαστικά σε πλήθος ερευνητικών έργων.

 

Τέλος, οι ομιλητές του Συνεδρίου αναφέρθηκαν επιγραμματικά στις σημαντικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον ενεργειακό κλάδο, καθώς και στη σημασία των νέων ενεργειακών τεχνολογιών και της καινοτομίας στη βελτίωση των ενεργειακών υπηρεσιών και στη μείωση του ενεργειακού κόστους. Συγκεκριμένες τεχνολογίες που αναφέρθηκαν ενδεικτικά είναι η αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση), η αποκεντρωμένη παραγωγή, η τεχνητή νοημοσύνη, η εξοικονόμησης ενέργειας, οι έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα κτίρια, η έρευνα στην ηλεκτροκίνηση και στην αειφορική αστική μετακίνηση.
 
Χορηγός του Συνεδρίου ήταν η εταιρία EPSN Workforce Group. 
 
Υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν το Hellenic Association for Energy Economics και ο Σύλλογος Αποφοίτων του MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 
Από την ίδρυσή του το 2011, το Energy & Sustainability Club του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει επιτύχει αξιοσημείωτη αναγνώριση στην Eλληνική αγορά ενέργειας, αυξάνοντας σημαντικά την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενεργειακή έρευνα και τις προκλήσεις της αγοράς. Μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, κάθε χρόνο σημαντικοί ομιλητές (υπουργοί, διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι, πρεσβευτές, τραπεζίτες κ.α.) από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο ετήσιο Συνέδριό του και παρουσιάζουν τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.