Επιταχύνεται η στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Ο τομέας της ηλεκτροκίνησης αναπτύσσεται πλέον με αποφασιστικά βήματα ύστερα από αρκετά χρόνια στασιμότητας. Θεσμικοί φορείς και αγορά προσαρμόζουν τα αναπτυξιακά τους μοντέλα στις επιταγές της ΕΕ, η οποία έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι στόχοι αυτοί έρχονται να συμβάλουν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ, όσον αφορά στη συμφωνία του Παρισιού (μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40%, ως το 2030).

 

Επιταχύνεται η στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΔΕΔΔΗΕ αναπτύσσει στρατηγική για την ανάπτυξη των δικτύων, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της εταιρείας, Νικόλαος Χατζηαργυρίου, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας την Τρίτη.

«Η  ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τον τομέα της ενέργειας και τα Δίκτυα αποτελούν τις αναγκαίες στρατηγικές υποδομές για τη λειτουργία της ενεργειακής αλυσίδας. Τα Δίκτυα θα πρέπει να εξυπηρετούν πάντα το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. Ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή τους συνεπάγεται παραγωγικότερη, ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία. Για αυτό και η χρηματοδότηση και η έγκαιρη υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων, έχει εξαιρετική σημασία για την χώρα.

Σημειώνεται ότι ο  ΔΕΔΔΗΕ είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις Τεχνικές Προδιαγραφές των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να αποστείλουν τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους έως 23 Φεβρουαρίου 2018.

Το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει την ανάπτυξη ενός δικτύου εως 1.350 δημόσιων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αποτελεί πάγιο αίτημα και της αγοράς και των φορέων. Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων έχει θέσει το θέμα της απουσίας οικονομικών κινήτρων αλλά και δικτύου υποδομών για την εξυπηρέτηση των οδηγών.

Τι κάνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Με επενδύσεις δισεκατομμυρίων οι βιομηχανίες ετοιμάζονται για μια νέα εποχή μηδενικών εκπομπών ρύπων και «ανοίγουν» το δρόμο για την ανάπτυξη της αγοράς. Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι οι Renault, Nissan, Mitsubishi, Volkswagen, Toyota, Ford, Daimler, BMW, Peugeot, Citroen, Opel, Hyundai, Kia, Fiat, Chrysler και General Motors επενδύουν δεκάδες δισεκατομμύρια μέσα στην επόμενη πενταετία για την ψηφιοποίηση των συστημάτων και των ρομποτικών τεχνολογιών, καθώς και για την ανάπτυξη νέων μοντέλων και το άνοιγμα σε νέες αγορές.