«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Γεωπολιτική του Μαύρου Χρυσού από την ανακάλυψη πετρελαίου στη Μέση Ανατολή έως τη Σχιστολιθική Επανάσταση (1908-2018)», το βιβλίο του Δρ. Θεόδωρου Τσακίρη

Το βιβλίο του Δρ. Θεόδωρου Τσακίρη, μέλους του ΔΣ της ΗΑΕΕ και Επίκουρου Καθηγητή Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Γεωπολιτική του Μαύρου Χρυσού από την ανακάλυψη πετρελαίου στη Μέση Ανατολή έως τη Σχιστολιθική Επανάσταση (1908-2018)» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου τη ΗΑΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Μαΐου στην Αθήνα.

«ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Γεωπολιτική του Μαύρου Χρυσού από την ανακάλυψη πετρελαίου στη Μέση Ανατολή έως τη Σχιστολιθική Επανάσταση (1908-2018)», το βιβλίο του Δρ. Θεόδωρου Τσακίρη

Το βιβλίο του Δρ. Θεόδωρου Τσακίρη, μέλους του ΔΣ της ΗΑΕΕ και Επίκουρου Καθηγητή Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η Γεωπολιτική του Μαύρου Χρυσού από την ανακάλυψη πετρελαίου στη Μέση Ανατολή έως τη Σχιστολιθική Επανάσταση (1908-2018)» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΗΑΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις 3-5 Μαΐου στην Αθήνα.

Στην παρουσίαση του βιβλίου και στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε έλαβαν μέρος οι: Κωστής Χατζηδάκης, Βουλευτής Β’ Αθηνών & Αντιπρόεδρος Νέας Δημοκρατίας, τ. Υπουργός Ενέργειας, Δρ. Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής Αργολίδας, ΠΑΣΟΚ/ Κινήματος Αλλαγής, τ. Υπουργός Ενέργειας, Ανδρέας Σιάμισιης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Πρόεδρος ΗΑΕΕ, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Ενεργειακής Οικονομίας, ESCP Europe Business School.

Το θέμα του βιβλίου αποτέλεσε αφορμή για μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στον κλάδο της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων, ενώ αναλύθηκαν και οι προκλήσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η εξέταση του ρόλου του πετρελαίου ως δυνητικής αιτίας διακρατικών συγκρούσεων, ιδίως μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ο μεταξύ τους ανταγωνισμός διαμόρφωσε την παγκόσμια βιομηχανία και το σύστημα εμπορίας υδρογονανθράκων, αποτελεί το βασικό αναλυτικό κορμό του επίτομου αυτού έργου, το οποίο είναι μοναδικό στο είδος του στην ελληνική βιβλιογραφία. Το βιβλίο του Δρα Τσακίρη ισορροπεί με επιτυχία ανάμεσα στο έργο του Daniel Yergin, "The Prize", που περιγράφει τη διασύνδεση της πετρελαϊκής ασφάλειας με την παγκόσμια πολιτική και στο έργο του Stephen Krasner, "Defending the National Interest".

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες της Παρουσίασης.